Интервю с Армела Красничи, генерален директор на Албанската информационна агенция /АТА/

ZT 15:55:31 13-12-2018
MT1555ZT.002
А. Красничи - "Журналистиката днес и утре"

Интервю с Армела Красничи, генерален директор на Албанската информационна агенция /АТА/


БТА: Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция?


Армела Красничи: Не, защото... да го кажем така: преценихме кое е по-важно - да сме бързи, или да могат хората да имат доверие в нас. И избрахме да бъдем професионалисти и читателите да ни вярват. И така, понякога рискуваме да забавим малко една новина, но когато я публикуваме, да бъдем достоверни. Ще ви дам един пример - преди няколко месеца, когато външният министър на Гърция подаваше оставка. Какво стана тогава: всяка телевизия, всеки портал, всички написаха, че премиерът не е приел тази оставка и разни такива неща. И ние изчакахме. Чакахме, защото няколко агенции и печатни издания в Гърция съобщиха различни неща - напълно различни. И в Албания - нали сме съседи, интересува ни политическата динамика помежду ни, така че в този момент ние решихме да не публикуваме нищо. Казахме си, добре, 15 минути по-късно ще пуснем новината, 15 минути, какво толкова, но трябва да се знае, че това е истината. И в крайна сметка се почувствахме много добре, че не сме пуснали никаква новина, за която час по-късно щеше да се наложи да пишем опровержение.

БТА: Какво предлагате, как трябва да се работи, за да бъде работата Ви професионална и печелеща доверие и да нямате в бъдеще проблеми с фалшивите новини?

Армела Красничи: Както каза в обръщението си към участниците в тази конференция министър-председателят Еди Рама, в Албания е подготвен пакет от закони, тъй като в Албания има много портали-фантоми, за които въобще не се знае кой ги ръководи, кой пише материалите в тях, някои дори се управляват от един човек, а други може и от един да не се управляват - просто са автоматизирани - никой не знае, така че положението е твърде хаотично. Затова, по този въпрос, се надяваме законите да помогнат професионалните агенции и порталите, на които може да се има доверие, дори отделните журналисти - защото трябва да се знае кой какво пише - да бъдат разпознати. Това, разбира се, не засяга свободата на словото, защото всеки има правото да каже своята дума, но да я каже не анонимно, а с името си, с физиономията си, тогава всичко би било наред. Що се отнася до професионализма, вие знаете какво става не само в Албания, но и навсякъде: масово се пренебрегват основните правила в журналистиката, не се спазва дори основното правило за засичането на новините от два-три източника.

БТА: Как си обяснявате това?

Армела Красничи: Не знам. Може би заради желанието да бъдем бързи. Всичко става днес много бързо, благодарение на високите технологии, но мисля, че това е някаква буря. Някаква буря, за която след време ще си спомняме, но съм убедена, че след като премине тази буря, на пазара ще останат само онези медии, които са спечелили доверието на хората. Агенциите, които не си позволяват да лъжат своята публика.

БТА: А как виждате бъдещето на АТА?

Армела Красничи: През отиващата си година Албанската агенция претърпя бързо развитие. Не съм сигурна, дали и през Новата година броят на читателите ни ще се увеличи три пъти, но се надявам. Ние включихме в продукцията си видео-материали, тъй като видеото е по-бързият начин, и, както казах по-рано, да си по-бърз е по-привлекателно за публиката. И сега се занимаваме с тези проблеми - искаме да приложим всички нови технологии - това е нещо ново за АТА. Известно е, че Албанската телеграфна агенция е бранд в страната ни и независимо дали неин директор ще бъда аз или някой друг, Агенцията ще продължи професионалната си работа. /Златна Костова//МТ/