Интервю с Михалис Псилос, генерален директор на Гръцката информационна агенция АNA-MPA

ZT 16:02:01 12-12-2018
MT1602ZT.002
М. Псилос - "Журналистиката днес и утре"

Интервю с Михалис Псилос, генерален директор на Гръцката информационна агенция АNA-MPA


БТА: Какви са проблемите пред Вашата агенция - сериозно място ли заемат сред тях фалшивите новини?


Михалис Псилос: Преди всичко бих желал да отправя сърдечен поздрав към легендата на Балканската журналистика Максим Минчев!
Да, по цялата планета, в цяла Европа, навсякъде, и съответно и в Гърция, разбира се, проблемът с фалшивите новини е съществен и на него трябва да се гледа като на масово явление, не просто като на някакъв дребен проблем. И в отговор на това уродливо явление ние трябва да обединим усилията си - професионалната журналистика трябва да обедини сили срещу това явление и като първа стъпва в това обединение според мен трябва да се осъществи обединяване на силите между информационните агенции.
Както знаете, информационните агенции днес осигуряват 80 процента от новините в световен мащаб, така че, ако ние сме главните действащи лица в тази информационна област, би трябвало да бъдем и много, много успешни в борбата срещу феномена "Фалшиви новини". По време на срещата ни в Тирана аз направих предложение да бъде установена "червена линия" или "гореща линия" между агенциите, по която те да се свързват в случаи на възникване на сериозни проблеми, свързани с фалшивите новини, за да можем всички ние да се противопоставим на фалшивите новини по един и същи начин и в един глас. Според мен, това ще стане най-важното задължение на осведомителните агенции, на професионалните осведомителни агенции, националните агенции, особено на Балканите, където страните са особено чувствителни, лесно възбудими - всички знаем историята на Балканите - и ние трябва да предприемем нещо, за да престанат да бъдат Балканите "бурето с барут" на цяла Европа.

БТА: С какви други проблеми се сблъсква Вашата агенция и как виждате бъдещето на професионалната журналистика?

Михалис Псилос: Един от големите проблеми пред Гръцката агенция е проблемът за плагиатството. Много медии крадат съдържанието на нашите редакции - и новини, и снимки, и видеа, и в крайна сметка ние нямаме финансите, необходими за оцеляването ни. Както сами разбирате, ако в Гърция има 50 хиляди уебсайта, а абонатите ни са едва 500, останалите 45 хиляди и 500 уебсайта крадат нашата информация. Така че другите "медии" трябва да разберат какво е кражбата на съдържание - Гръцката агенция произвежда дневно около 700 новини, около хиляда снимки и 30 видео материала - така че, ако другите медии не искат да плащат и да бъдат наши абонати, оцеляването на нашата агенция остава под сериозна заплаха.
Професионалната журналистика е единственият начин до хората да стига достоверна информация. Няма ли я нея, липсват ли професионалните журналисти, се страхувам, че хората, публиката, телевизионните зрители, няма да имат реален и верен поглед върху събитията. Затова на професионалните журналисти трябва да се предоставят всички условия за работа както днес, така и утре, и в бъдеще. Честно казано, страхувам се за ролята на професионалната журналистика, защото с всичко това, с всички тези социални мрежи, с Интернет и т.н., всеки човек на тази планета смята себе си за журналист. Затова смятам, че ако има такова всеобщо разбиране, че всеки е журналист, то проблемът с информацията и то с лошо-подадената информация, ще бъде много, много сериозен през следващите години.

БТА: Но Вие все пак сте оптимист?

Михалис Псилос : Да, аз съм оптимист, оптимист съм. Мисля, че посредством такива конференции като тази, в Тирана, чрез обмен на знания, технологии и опит между информационните агенции главно, ще успеем да се противопоставим на този феномен, ще се справим с феномена на фалшивите новини, и, разбира се, ще оцелеем, някак си. За нас - и в Гърция, и в Европа, и в целия свят, главната задача, която стои пред агенциите, е да оцелеем. Във време и в свят, в които всеки иска да бъде журналист. /Златна Костова/
/МТ/