Интервю с Ерик Нийлен, генерален секретар на Асоциацията на европейските информационни агенции (EANA)

ZT 15:39:01 21-08-2018
MT1536ZT.002
Е. Нийлен - "Журналистиката днес и утре"

Интервю с Ерик Нийлен, генерален секретар на Асоциацията на европейските информационни агенции (EANA)


БТА: Какви са целите и дейностите на Асоциацията в момента?


- Ерик Нийлен: Основна цел на EANA днес е да защитава и финансира качествената журналистика. И ние правим всичко, което можем, по този въпрос. Обменяме информация между членовете на асоциацията и лобираме за интересите си, например за авторските права на новинарските агенции.

БТА: Как оценявате партньорството между информационните агенции, участващи в EANA?

- Ерик Нийлен: Оценяваме го много високо, разбира се. Бих казал, че силата на EANA е в брандовете на агенциите в нея. Например в България всички знаят какво е БТА, но много малко хора са чували за Асоциацията на европейските информационни агенции. Така че нашата сила и тежест идват от членуващите в EANA агенции.

БТА: Като главен секретар на EANA, как оценявате нивото на професионалната журналистика в наши дни?

- Ерик Нийлен: Журналистиката се развива по много разнообразни начини. И това е в реда на нещата. Основното ни предизвикателство обаче е как да финансираме качествената журналистика в дългосрочен план.

БТА: Кои са основните пречки за информационните агенции в момента?

- Ерик Нийлен: В някои страни се налага да браним правото да се произвеждат качествени новини и, както споменах, основната трудност е намирането на устойчиви схеми за финансиране на качествената журналистика. Наблюдава се фрагментиране на информационния пазар: от една страна са традиционните вестници, телевизия и радио, но от друга страна все повече новини се разпространяват онлайн и в социалните медии. Това означава, че от финансова гледна точка пазарът е фрагментиран. В момента обсъждаме варианти за финансиране на медиите в дългосрочен план. Това е настоящото положение. Както вече казах, авторските права са друг проблем: компании като Гугъл и Фейсбук правят изключително печеливш бизнес, използвайки информация от новинарски агенции и други осведомителни канали, без да плащат за нея. Това не може да продължава. В момента сме съсредоточили усилията си над този въпрос. Предстои сесия на Европейския парламент през септември, на която да се обсъдят предложения от правната комисия на ЕП за промени в търсачките, чрез които да се прибират пропуснатите печалби на новинарските агенции.

БТА: Но засега няма такова решение на институционално ниво, така ли?

- Ерик Нийлен: Засега няма, не. Преди месец правната комисия на ЕП излезе с предложение, което ще се обсъди на сесията в средата на септември. Надяваме се, че ЕП ще одобри предложението на собствената си правна комисия. Това би било стъпка в правилната посока.

БТА: Кои журналистически стандарти за застрашени от развитието на съвременните технологии?

- Ерик Нийлен: Не вярвам, че може да се говори за заплаха. Благодарение на развиващите се технологии в момента има невиждан брой платформи, където хората да четат новини и да се осведомяват какво става по света, и това е нещо хубаво. Проблемът, както вече споменах, е, че фрагментирането на медийния пазар налага да намерим начини новите платформи да плащат за съдържанието, което копират от информационните агенции.

БТА: Какви са вашите наблюдения, успяват ли информационните агенции в EANA да намерят баланс между професионално информиране, PR журналистика и лобизъм?

- Ерик Нийлен: Аз съм напълно убеден, че членките на EANA правят всичко възможно, за да постигнат този баланс. Естествено, безпокоим се от популярната напоследък тенденция да се изкривява информацията в интернет, така наречените фалшиви новини, въпреки че това е малко груб термин. Тези новини са предизвикателство за всички медии и естествено за информационните агенции. Най-важното е да не се публикува невярна информация. Хората трябва да имат доверие в новинарските агенции, а пък ние трябва да гарантираме, че новините ни са надеждни и безпристрастни.

БТА: Как виждате бъдещето на информационните агенции?

- Ерик Нийлен: Както казах, в момента има повече платформи за новини, отколкото когато и да било, благодарение на технологиите, и аз вярвам, че информационните агенции имат светло бъдеще. Винаги сме били първенци в разпространението на качествени новини и ще направим всичко възможно да останем такива. /Интервю на Златна Костова/ 31.07.2018 г./МТ/