"Продължаваме Промяната" ще работи за създаване на механизъм за премахване на изоставените строежи

ZB 14:23:31 25-11-2021
MM1421ZB.021
партии - преговори - екология

"Продължаваме Промяната" ще работи за създаване на механизъм за премахване на изоставените строежи


София, 25 ноември /Борислава Бибиновска, БТА/
"Продължаваме Промяната" /ПП/ предлага създаване на работещ механизъм за премахване на изоставените строежи, обяви Мирослава Петрова по време на консултациите в сектор "Екология". Разговорите целят формиране на общи приоритетите между ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Петрова постави като акцент проблема със застрояването на Черноморието.
"Вече не можем да задаваме въпроси като има ли блатно кокиче или не, дюната - дюна ли е, и подобни", коментира Кирил Петков.
Картиране и оценка на състоянието на екосистемите също е сред приоритетите, представени от ПП. Необходим е ресурс за справяне със строителните отпадъци, каза Татяна Султанова. Тя посочи, че следва да се преустанови използването на пластмаса в държавната администрация. ПП подкрепя идеята за подмяна на автопарка и закупуване на повече електромобили. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част от приоритетите за ПП.
Може да помислим заедно за по-високи данъци и такси за мощните автомобили, посочи съпредседателят на формацията Кирил Петков.
По отношение на нерегламентираното изгаряне на отпадъци от ПП настояват за засилване на контрола и налагане по-строги санкции за нарушителите.
ПП вижда проблеми и в сектора с водните ресурси. За управление на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички граждани, настояват от формацията. Достигане на добро и екологично състояние на водната среда и пречистването на микропластмасите е друг акцент в мерките в сектор "Екология" за ПП. От формацията виждат възможност в бъдещото редовно правителство да има вицепремиер по климатичните промени. Климатичните промени са изключително наше предизвикателство и трябва да имаме структурирана и целенасочена политика в тази посока, изтъкна Султанова.
За "нулева толерантност към корупцията" при подбора на проекти в сектора се обявиха още от ПП. Кирил Петков уточни, че трябва да се прецизират изискванията за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, за да се избегне възможността за корупционни практики.

/ММ/