Мерки за стимулиране на разделното събиране на отпадъци, искат от БСП

ZB 13:27:01 25-11-2021
RI1322ZB.027
партии - преговори - екология

Мерки за стимулиране на разделното събиране на отпадъци, искат от БСП


София, 25 ноември /Борислава Бибиновска, БТА/
БСП предлага ревизия на Закона за управление на отпадъците, с която да се въведат стимули за разделно събиране на отпадъци и за рециклиране. Тези мерки в сектор "Екология" бяха представени на консултациите за постигане на коалиционно споразумение за бъдещо управление. Разговорите са по инициатива на "Продължаваме Промяната".
Българите плащат по пет пъти повече за един и същ отпадък. Разходите за управление на отпадъци трябва да се оптимизират, каза Явор Божанков. Той посочи, че БСП смята, че водещ трябва да е принципът "замърсителят плаща".
Сред идеите на БСП в сектора са още създаване на екоиндустриални паркове и подмяна на автопарка на държавните институции с цел екосъобразност. БСП представиха и предложението си за самостоятелно министерство за климата - така, по думите на Атанас Костадинов, ще се координира работата на всички министерства, които имат отношение към политиката за справяне с климатичните промени.
БСП предлага и преразглеждане на дейността на ВиК холдинга и държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Костадинов открои като проблеми в сектора и управлението на битови-питейните източници, подземни води и др. В условията на климатична динамика не се правят графиците за водоподаване по публичен и приемлив начин, изтъкна Костадинов. БСП представи идеята си за реформа на структурата на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда.

/РИ/