Най-популярните дезинформационни послания във Фейсбук по време на предизборната кампания са свързани с COVID-19, мерките и ваксините според анализ на Центъра за изследване на демокрацията

Най-популярните дезинформационни послания във Фейсбук по време на предизборната кампания са свързани с COVID-19, мерките и ваксините  според анализ на Центъра за изследване на демокрацията

VV 12:43:01 12-11-2021
RM1241VV.013
предизборна кампания - дезинформация - анализ

Най-популярните дезинформационни послания във Фейсбук по време на предизборната кампания са свързани с COVID-19, мерките и ваксините според анализ на Центъра за изследване на демокрацията


София, 12 ноември /Лора Метанова, БТА/
Най-популярните дезинформационни послания в българското Фейсбук пространство по време на предизборната кампания са свързани с COVID-19, противоепидемичните мерки и ваксините.
Това показва изследване на Центъра за изследване на демокрацията "Пропаганда и дезинформация в предизборната кампания: основни послания и канали за разпространение", представено днес в Националния пресклуб на БТА.
Анализът представя преглед на основните дезинформационни послания, които партиите и техните кандидати разпространяват в социалните мрежи и прави опит да разкрие потенциалното им въздействие върху общественото мнение в навечерието на изборите. Проучването се спира върху разпространението и връзките с предизборната кампания на две популярни дезинформационни послания - "COVID-19 е измама, или поне преувеличена заплаха, която не налага въвеждането и прилагането на мерки, а ваксините са опасни и могат да бъдат по-вредни от самата болест" и "Европейският зелен пакт вреди на българската икономика, причинявайки масова безработица във въглищните региони".
Изследвани са публично достъпни фейсбук страници и групи, които са били обект на наблюдение за периода между 14 октомври и 8 ноември 2021 г. Включени са медии, разделени на основни и "проблемни" /с история на публикуване на манипулативни послания и външно влияние/, профилите на влиятелни личности, потребителски групи и страници, насочени към полязириращи теми, както и страниците на всички основни партии и най-популярните политици. Изследвана е специална група от страници, посветени на обсъждането на темата COVID-19.
Като цяло, основните медии отразяват пандемията и свързаните с нея мерки обективно, съдържанието на проблематични страници и групи обаче постига по-висок процент на взаимодействия, макар и при по-малък брой на самите взаимодействия и на последователите, се посочва в анализа.
Преобладаващи дезинформационни послания, свързани с COVID-19, са "сертификатите са безсмислени, защото ваксинираните хора се заразяват и разпространяват вируса, колкото неваксинираните", "сертификатите са форма на диктатура или фашизъм", "ваксините са разработени за кратък период от време и следователно са неизпитани и опасни", "пандемията е измислена от политици и фармацевтични компании със зловредни цели".
Най-популярните послания, свързани с Европейския зелен пакт, го представят като утопичен икономически неосъществим блян, който е отговорен за енергийна криза. Шест от десетте най-популярни поста по темата са публикувани от проруски източници, които много често застъпват и проруски тези. Общата тема между тях е противопоставяне на Европейския зелен пакт, често чрез манипулативни обяснения за високите цени, както и силна подкрепа за руски енергийни проекти, като АЕЦ "Белене".
Влиянието на дезинформационните послания върху общественото мнение личи от проучване на общественото мнение, което е направено за България сред 800 пълнолетни граждани между 22 октомври и 8 ноември. Според данните около една трета от българите вярват, че COVID-19 е измислица с цел да увеличи печалбата на фармацевтичните компании. 44 на сто вярват, че ваксините срещу COVID-19 са опасни и непроверени. Делът на невярващите в коронавируса и в ефективността на ваксините е устойчив при всички възрастови групи, а над 40 на сто смята, че статистиката за починалите от вируса е нагласена. Над една трета от населението също подкрепя конспиративната теза, че мерките срещу разпространението на заразата с COVID-19 са политически заговор, насърчаван от чужди сили.
Според данните, подобен е скептицизмът и към Европейския зелен пакт. Близо 40 на сто от запитаните твърдят, че единствено Зелената сделка е виновна за увеличаването на цените на електроенергията и газа. Липсата на информираност може да обясни част от тези мнения, коментира експертът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Всеки втори българин е съгласен с често тиражирания мит, че при затваряне на въглищните централи ще има режим на тока. Близо две трети от хората продължават да подкрепят построяването на АЕЦ "Белене" и Турски поток. 45 на сто виждат и Русия като единствен възможен спасител на Европа във времена на енергийна криза.
Според анализа на предизборната кампания в онлайн пространството страниците на основните партии вземат основен дял от политическата дискусия в социалните мрежи. Въпреки това нови движения като "Продължаваме промяната", както и националистически партии, особено "Възраждане", показват устойчиво силен ръст на броя последователи и взаимодействия /харесвания, коментари и споделяния/, коментира експертът Горан Георгиев.
От Центъра за изследване на демокрацията обобщиха, че предизборната обстановка допълнително подсилва познатия ефект на поляризация и разделение на обществения дебат в социалните медии и отбелязаха, че анализът им затвърждава изводите, че страната е една от най-уязвимите държави членки на ЕС към разпространението на пропаганди и дезинформационни послания.
Според експертите е необходимо българските медии и правителството, както и гражданските организации да предприемат спешни координирани мерки за по-добра защита на демократичните дебати от пропаганда и дезинформация. От Центъра посочиха необходимостта от работещи независими институции, особено в медийния сектор, които да служат за коректив и да модерират дебата в социалните медии.

/РУМ/

Купуването и продаването на гласове са престъпления!