Държавният глава Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев са обсъдили политическата ситуация в страната

Държавният глава Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев са обсъдили политическата ситуация в страната

VT 15:53:31 14-11-2016
MM1552VT.003
Росен Плевнелиев - Румен Радев - среща

Държавният глава Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев
са обсъдили политическата ситуация в страната


София, 14 ноември /Анелия Цветкова, БТА/
Държавният глава Росен Плевнелиев и новоизбраният президент Румен Радев са обсъдили на срещата си днес настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. Това се посочва в съобщение на прессекретариата на президента.
Срещата на "Дондуков" 2 беше по покана на президента Плевнелиев и се състоя непосредствено след избирането на Радев за държавен глава. На срещата в кабинета на президента, двамата са обменили мнения по актуалната политическа ситуация в страната след изборите и след внесената от премиера Бойко Борисов оставка на правителството.
За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, е било подчертано в разговора.
Президентът Росен Плевнелиев и неговият приемник са обменили мнения по необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които следва да бъдат предприети от президентската администрация и от отговорните политически фактори в страната. От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт, е било посочено на срещата.
На срещата президентът Плевнелиев е поздравил Румен Радев с избирането му за президент на страната. Двамата са коментирали приключилите избори и националния референдум и са споделили оценката, че изборният процес е протекъл без сериозни нарушения, по демократичен и легитимен начин.

/ММ/