"Галъп": Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен, за Румен Радев са гласували от всички посоки

"Галъп": Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен, за Румен Радев са гласували от всички посоки

VT 14:07:01 14-11-2016
NZ1405VT.024
"Галъп" - президентски избори - втори тур - демографски профили

"Галъп": Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен, за Румен Радев са гласували от всички посоки


София, 14 ноември /Лора Метанова, БТА/
Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен, за Румен Радев са гласували от всички посоки, посочват от "Галъп интернешънъл" на базата на демографски профили от втория тур на президентските избори.
Желанието за предсрочен вот, като цяло, не е присъщо на гласувалите на втория тур българи - 37 на сто го искат, 47 процента - не. Останалите се колебаят. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели.
Данните са на база "екзит пол" към 20.00 ч. в изборния ден.
Излезли са да гласуват около две трети от гласувалите на първия тур за Красимир Каракачанов - тоест около 300 хиляди от 570 хиляди, гласували на първия тур. От тези 300 хиляди, 200 хиляди са гласували за Радев, а над 70 хиляди са гласували за Цачева. Около 10 на сто /30 хиляди души/ от гласувалите на втория тур привърженици на Каракачанов са предпочели "Не подкрепям никого".
До урните са отишли и над половината от гласувалите за Веселин Марешки - 7 на сто от общия вот на втория тур или около 250 хиляди от общо 430 хиляди, гласували за Марешки на първия. Повече от половината от тях са предпочели Радев /около 130 хиляди/, а около една трета - Цачева /около 80 хиляди гласа/.
Малко над половината от гласувалите за Трайчо Трайков са излезли да гласуват и на втория тур /около 140 хиляди души/, като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент, а около една десета са избрали "Не подкрепям никого".
Радев води и сред онези, които не са гласували на първи тур, но са гласували сега - те са около 200 хиляди. От тях 100 хиляди са за Радев, 60 хиляди - за Цачева, а останалите са избрали "Не подкрепям никого".
Онези, които на първия тур са предпочели опцията "никого" и са излезли и сега, са гласували така: 45 на сто отново "Не подкрепям никого", 35 процента - за Радев и 20 на сто - за Цачева.
Спорно е дали ДПС е показало максимума си, коментират от "Галъп". На първия тур са гласували около 250 хиляди привърженици на ДПС /при близо половин милион на последните парламентарни избори - въпреки че различните типове избори са трудно сравними/, а около 200 хиляди от тях са подкрепили Орешарски, констатират социолозите. Останалите петдесетина хиляди за Орешарски са дошли от различни други посоки.
На втория тур порядъците са сходни - ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80 на сто от случаите е подкрепила Радев, коментират от "Галъп".
Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур.
Вотът за ДОСТ изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция, според социолозите. Екзит полът няма как да обхване тези секции, затова и трябва да се изчакат официалните резултати, за да се види реалната пропорция, уточняват те.
Когато се изследва партийният вот, трябва да се отбележи, че 23 на сто от онези, които са гласували на тези избори и са заявили, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Радев. Може да се заключи, че това са близо 300 хиляди гласа. Този път излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено, а и са били като цяло по-мобилизирани: три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са гласували за нея. В първия тур този дял е бил под 60 на сто.
Привържениците на БСП пък са почти 100 на сто зад Радев. Заедно с това една трета от вота за Радев идва от пенсионери. При Цачева този дял е около една четвърт.
Въпреки това обаче не може да се заключи, че вотът за Радев е типичният ляв вот, напротив, Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60 на сто от вота. В по-малките населени места дистанцията между Радев и Цачева дори се увеличава. Тя е закономерно голяма във високите възрастови групи, но и в групата "18-30 г." Радев води убедително. По всичко личи, че вотът за Радев не е равнозначен на вот за БСП, са изводите на социолозите.
В крайна сметка, 42 на сто от вота за Радев е от привърженици на БСП. 15 процента от общия му вот е от хора, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори. По около 9 на сто идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т. н.
Вотът за Цачева в близо 80 на сто от случаите идва от ГЕРБ. Гласовете "Не подкрепям никого" пък са главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.
При българите Радев води в съотношение около 58 на сто срещу 36 процента, при определящите се като турци води с още по-голяма преднина, при определящите се като роми Цачева "изравнява" и дори води, според "Галъп".
Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици - на Радев, на Цачева и на "никого".
/НЗ/