97 преписки и четири досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в Пловдив

97 преписки и четири досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в Пловдив

VT 13:14:31 14-11-2016
NZ1312VT.021
Пловдив - прокуратура - избори

97 преписки и четири досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в Пловдив


Пловдив, 14 ноември /Таня Благова,БТА/
Общо 97 преписки и четири досъдебни производства за изборни нарушения са образувани в Апелативната прокуратура-Пловдив по време на двата тура на изборите за президент и вицепрезидент на България, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
В Районната прокуратура-Чепеларе е образувано досъдебно производство срещу 30-годишната Й. З., за това, че е предложила на две лица пакетирани хранителни продукти - спагети, фасул, леща, олио, захар и др., за да ги склони да гласуват за определен кандидат за президент.
Районната прокуратура-Пазарджик извършва разследване по досъдебно производство за предлагане на пари на лица в с. Черногорово, община Пазарджик, с цел да гласуват за определен кандидат за президент. Имената им били включени в списък, който не съдържал лични данни.
Районната прокуратура-Смолян води досъдебно производство срещу 47-годишния М. Н. за това, че на 6 ноември двукратно е упражнил избирателното си право в секционна комисия в Смолян.
Районната прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняема 32-годишната Х. Х., за това, че в деня за размисъл /12 ноември/ е предложила 30 лева на 64-годишна жена от Любимец, за да упражни избирателното си право за определен кандидат за президент.
74 от преписките за изборни нарушения в Апелативната прокуратура-Пловдив са приключили с постановление за отказ да се образува досъдебно производство, 12 са изпратени по компетентност на други органи, 11 не са приключили, като по тях са назначени проверки за срок от 10 дни.

/НЗ/