Весела Лечева: Месечната карта за градския транспорт във Велико Търново ще стане 15 лв.

Весела Лечева: Месечната карта за градския транспорт във Велико Търново ще стане 15 лв.

VO 15:53:31 09-10-2019
PP1550VO.031
Велико Търново - Весела Лечева - транспорт - ПС

Весела Лечева: Месечната карта за градския транспорт
във Велико Търново ще стане 15 лв.


"Месечната карта за транспорт от 34 лв. е непосилна за голяма част от възрастните хора, затова цената й ще стане 15 лв. на първи етап. След това ще търсим възможности в бюджета на общината, на следващ етап картата да стане безплатна", е заявила на среща в пенсионерския клуб "Втора младост" във Велико Търново кандидатът на коалиция "БСП за България", АБВ, "Движение 21" за кмет на Община Велико Търново Весела Лечева, съобщиха от пресцентъра на коалицията.
Пред членовете на клуба тя е коментирала новата транспортна схема, която трябва да бъде изградена във Велико Търново, за да бъдат свързани помежду си големите квартали в града, между които в момента няма транспортна връзка.
"Това е много голям проблем и за хората, които искат да се движат от кв. "Бузлуджа" до кв. "Колю Фичето" например. Проблем е и за трафика, защото, за да отидеш от един квартал в друг, трябва да слезеш до центъра. И тук трябва много ясно разписан транспортен комуникационен план за връзките между кварталите", е посочила Лечева.
Тя е отбелязала, че с всеки изминат ден възможности за изграждане на тези комуникации се затварят заради презастрояването на града. "Не може да даваш всяко малко свободно място, за да задоволиш нечие желание, защото така затваряш възможностите за бъдещи решения в тази посока. Крайно време е да сложим точка на този вид управление, което затваря възможности за работещи решения", е заявила Весела Лечева.
Тя и домакините й от клуба са говорили още за това как клубовете могат да бъдат превърнати в уютни места за срещи на възрастните хора, при това - без разделение. "Възрастните хора и хората с увреждания много трудно се придвижват из града и често им е почти невъзможно да преодоляват неадаптираната и недостъпна среда", са посочили възрастните хора.
"Имаме общинска наредба за осигуряване на достъпна среда за абсолютно всички групи хора, включително и за хората с увреждания. Тази наредба казва в какво състояние трябва да се намират улиците, тротоарите, градският транспорт, обществените сгради, без значение дали те са търговски обекти, държавни, общински или частни. Има дори предвидени глоби, които са над 300 лв., и въпросът е колко такива глоби има за последните 8 години, а точно за тези последни осем години Община Велико Търново се бие в гърдите каква социална община е станала, но може би най-големият признак за това колко социална е една община, е дали тя е направила достъпна градската си среда за всички хора с някакъв проблем", е коментирала Валерия Дончева, която е кандидат за общински съветник от коалицията "БСП за България", АБВ, "Движение 21".
"Всеки нов обект, който се реализира, било то частен или общински, трябва да отговаря на това и не виждам защо някой трябва да го заобикаля. Крайно време е общината да влезе в ролята си и на регулатор и да санкционира сградите, които все още заобикалят наредбата", е посочила Весела Лечева и е допълнила, че в програмата й за кмет е предвидено разширяване на услугата "личен асистент", изграждането на нови хосписи, които да осигуряват адекватна грижа за възрастните хора.
/ПП/