Инвест Банк

Във връзка с разпространението на поредните фалшиви новини - няма проблем с регистрацията на ПП ВОЛЯ

Във връзка с разпространението на поредните фалшиви новини - няма проблем с регистрацията на ПП ВОЛЯ

VO 17:53:02 20-03-2017
MM1750VO.028
Движение "ВОЛЯ" - ПС

Във връзка с разпространението на поредните фалшиви новини - няма проблем с регистрацията на ПП ВОЛЯ


НЯМА ПРОБЛЕМИ С РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПП ВОЛЯ


Наказателна отговорност за разпространителите на фалшиви новини поиска лидерът на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки тази сутрин в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Темата бе повдигната от водещите във връзка с появили се публикации за някакъв "проблем" за участие на Веселин Марешки в две партии. "Това е поредната платена фалшива новина срещу мен, която цели да обърка симпатизантите на ВОЛЯ. Давате ли си сметка, че с милионите, похарчени за тиражирането на такива лъжи, колко животоспасяващи операции можеха да бъдат направени?!", коментира Веселин Марешки.
ФАКТИТЕ:
ПП ВОЛЯ е регистрирана по надлежния законов ред в регистъра на политическите партии, воден от СГС, а регистрацията ? е действителна и съобразена със законовите изисквания, както към момента на регистрацията през 2007 г., така и към настоящия момент.
Председателят на ПП ВОЛЯ г-н Веселин Марешки НЕ Е сред учредителите на партията, каквито неверни твърдения и внушения се правят в публикациите на някои медии, въпреки че документите за партията са публични и журналистите, ако са обективни и спазват принципите на професията, са могли да ги проверят сами преди да лансират неверни твърдения. Г-н Марешки е избран за председател през ноември 2012 г. или над 5 г. след регистрацията на партията на легитимно и законосъобразно проведено събрание. Това обстоятелство също е видно и може да се види от делото на партията в Софийски градски съд (СГС), където са налични всички документи от датата на регистрацията до днес. СГС нееднократно е извършвал промени в обстоятелствата по регистрацията на ПП Воля, което означава, че съдът е извършвал редица проверки за действителността и законосъобразността на регистрацията ? през годините.
Що се отнася до Политическа партия "Национално движение за свобода и демокрация" (ПП НДСД), тя е регистрирана през февруари 2005 г. Съгласно приетия по-късно Закон за политическите партии (обн. ДВ от 01.04.2005г. ) и по конкретно з 4 от същия, ПП НДСД е следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 г. Последователно Софийски градски съд и Върховния касационен съд отказват да пререгистрират ПП НДСД, с което на практика окончателно ограничават възможността ? да развива дейност и да участва в политическия живот на страната, включително чрез участието на избори. Нито прокуратурата, нито съда, обаче, са предприели мерки за заличаването ?.
Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите.

Г-н Марешки действително е председател на двете партии. НДСД обаче е неактивна партия, както политически, така и правно. Освен това – няма проблем, защото няма забрана за членуване в две партии, нито има забрана едно лице да е председател на две партии. Има забрана за това едно лице да е учредител на партия, след като вече е член на друга. Г-н Марешки обаче не е учредител на втората партия.Важно е да се знае, че към момента на учредяване на втората партия, първата практически е била прекратила дейността си без възможност за възобновяване, поради отказана от съда пререгистрация.


/ММ/