Генералният директор на ЮНЕСКО приветства връчването на Нобеловата награда за мир на президента на Колумбия

UN 17:02:31 07-10-2016
NS1701UN.010
ЮНЕСКО - Бокова - Колумбия - награда

Генералният директор на ЮНЕСКО приветства
връчването на Нобеловата награда за
мир на президента на Колумбия


Париж, 7 октомври /БТА/
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова приветства връчването на Нобеловата награда за мир за 2016 г. на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос Калдерон, предаде ТАСС, като се позова на изявление на базираната в Париж организация.
"Решението на Нобеловия комитет да отбележи усилията на президента Хуан Мария Сантос и историческата инициатива на Колумбия за постигане на мир е мощен призив към обединение в името на мира на всички континенти и в целия свят", се казва в декларацията. Бокова подчертава, че "в Колумбия, изтерзана от половинвековна война, потоци бежанци и огромни страдания, тази награда сочи, че постигането на мир е възможно".
"Тази награда отдава дължимото и на мъжеството и упоритостта на президента Сантос, а също и на всички, които се стремят да градят мир всеки ден, крачка след крачка да лекуват раните на своята страна в семействата и общините. Това е послание на надежда и призив към всички страни отново да потвърдят привързаността си към мира", отбелязва Бокова.
"ЮНЕСКО поддържа народа на Колумбия и като никога е изпълнена с решимост да помогне на колумбийците да вървят напред", уверява тя.
/Васил Сотиров/


/НС/