ЮНЕСКО може да извади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство, предупреди Ирина Бокова

UN 21:25:01 17-08-2016
NS2124UN.016
Шри Ланка - ЮНЕСКО - Ирина Бокова

ЮНЕСКО може да извади обект в Шри Ланка
от своя списък на световното наследство,
предупреди Ирина Бокова


Коломбо, 17 август /БТА/
Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) може да извади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство, ако правителството не предприеме съответните мерки, предупреди днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от Франс прес.
Бокова е поставила проблема за поддържането на Златния храм в Дамбула в разговор с местните власти по време на четиридневното си посещение на острова тази седмица.
Правителството на Шри Ланка е задължено от международен договор да пази и съхранява този храм, вместен в пет пещери, със стенни рисунки отпреди 2000 години и 157 статуи на Буда, припомни тя пред журналисти в столицата Коломбо.
Екип на ЮНЕСКО, който посети миналата година обекта в централната част на острова в Индийския океан, установи, че той е лошо поддържан, отбелязва АФП. Ново строителство от страна на будистките монаси заплашва ценността на храма като част от световното наследство, предупредиха експертите.
Будистки монах на място отрича правителството на Шри Ланка да отговаря за поддържането на обекта на 200 километра североизточно от Коломбо. То обаче е задължено от конвенция, подписана между него и ЮНЕСКО, обясни Ирина Бокова, подчертавайки, че това е "правно обвързващ международен договор".
Златният храм в Дамбула е един от осемте обекта в Шри Ланка, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО, припомня Франс прес. А
Агенцията отбелязва, че досега само два обекта са били извадени от списъка, който съществува от 1972 г. - първо резервата на арабския орикс (вид антилопа) в Оман, след решението на правителството през 2007 г. да намали неговата площ с 90 процента заради проект за проучвания за петрол и газ, и две години по-късно долината на река Елба в Дрезден, Германия, заради строителството на пътен мост./НС/