Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО ще заседава в Турция

UN 13:17:01 22-06-2016
SG1316UN.018
Турция - ЮНЕСКО

Комитетът за световното
наследство на ЮНЕСКО
ще заседава в Турция


Истанбул, 22 юни /Специално за БТА от Нахиде Дениз/
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО ще заседава в Истанбул от 10 до 20 юли т.г. На заседанието ще бъдат определени новите обекти, които кандидатстват за приемане в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство.
В 40-тото заседание ще участват генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която ще открие заседанието, турският министър на културата и туризма Наби Авджъ, представители на турското министерство на външните работи, на ЮНЕСКО, валията на Истанбул и други.
В дневния ред специално ще бъде застъпена темата за опазване на културното наследство на територията на Сирия, което е под заплахата на ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава").
Предвижда се да бъдат обсъдени кандидатурите на общо 33 обекта за приемане в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
Между тях е археологическият резерват Ани, в който се намират останките от едноименния древен манастир. Ани фигурира във временния списък на ЮНЕСКО.
Общо 15 обекта в Турция се намират под закрилата на ЮНЕСКО. Между тях е джамията Селимие в Одрин - творение на Мимар Синан, която се посещава от милиони туристи.
/нд//СГ/