ЮНЕСКО иска да работи с всички за опазване на културното наследство на Сирия, каза Ирина Бокова

UN 20:31:01 02-06-2016
MI2030UN.001
ЮНЕСКО - културно наследство - Бокова

ЮНЕСКО иска да работи с всички за
опазване на културното наследство
на Сирия, каза Ирина Бокова


Берлин, 2 юни /БТА/
Опазването на културното наследство на Сирия, което се оказа застрашено по вина на терористичната групировка "Ислямска държава", трябва да е един от приоритетите за цялата световна общност и представителите на ЮНЕСКО са готови да работят по този въпрос с всички страни в конфликта. Това заяви днес в Берлин генералният директор на организацията Ирина Бокова, предаде ТАСС.
"ЮНЕСКО иска да сътрудничи с всички страни (в конфликта - бел. на ред) и при това конструктивно да подходи към решаването на проблема за културното наследство на Сирия", каза Бокова. Тя посочи, че един от приоритетите е да се оцени какво е положението в момента, за да може да се предприемат по-нататъшни действия в тази насока.
Бокова участва в започнала в Берлин международна конференция, посветена на опазването на материалното културно наследство на Сирия. Участниците в тридневния форум ще се опитат да координират действията си и да изработят обща стратегия за опазване и защита на археологическите и културните ценности на арабската страна.
Държавният секретар на министерството на външните работи на Германия Мария Бьомер каза, че съвместно с ЮНЕСКО домакините на събитието са успели да поканят в Берлин водещи експерти и представители на неправителствени организации, занимаващи се с опазване на културни ценности. В някои части на Сирия още се води война. Въпреки това нашата цел е още сега да бъде създадена основа за възстановяване на световните културни ценности и по този начин да се осигури запазване на културната идентичност на Сирия, заяви тя.
В конференцията, която ще продължи до 4 юни, участват около 170 експерти от десетки страни.
/МИМ/