Ирина Бокова: Световната общност още не е намерила адекватен отговор на разрушаването на културното наследство

UN 15:57:31 28-05-2016
PA1557UN.006
ЮНЕСКО - Афганистан - култура

Ирина Бокова: Световната общност още не е намерила
адекватен отговор на разрушаването
на културното наследство


Кабул, 28 май /БТА/
Световната общност все още не е намерила адекватен отговор на унищожаването на културно наследство, както показа преднамереното разрушаване на антични обекти в Сирия и в Мали от ислямистки радикали, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от Ройтерс.
Бокова подчерта, че на властите им е трябвало известно време, за да реагират на действията на екстремистките групи. Подобни групи обикновено се опитват да разчистят терена за преселване на малцинства и да консолидират властта си чрез "културно прочистване", като премахват следите от други култури, заяви тя в интервю за Ройтерс в Кабул.
Преди 15 години афганистанските талибани дадоха един от най-печално известните примери, като взривиха две огромни древни статуи на Буда, които обявиха за неислямски. Но унищожаването на средновековни светилища в Тимбукту през 2012 г. и разрушаването на части от древния сирийски град Палмира от "Ислямска държава" пренесоха опасността по-наблизо, подчерта Бокова, която е сред кандидатите за поста на генерален секретар на ООН.
"Трябва да кажа, че в началото на сирийската криза не приехме нещата сериозно, когато започнахме да изобличаваме тези разрушения", добави Бокова. "Сега мисля, че хората виждат каква е опасността. Знам, че няма да е лесно, но вече всички трябва да приемат сериозно унищожаването на културното наследство и паметниците на културата като част от тази екстремистка стратегия. Може би дори като най-лесно забележимата част от нея", добави тя.
Бокова обаче каза, че светът все още се мъчи да се справи с проблема, който преди беше само от компетенциите на музеите, а сега е в стратегическата сфера. "Мисля, че това е нов тип феномен, който сега се появява и ние търсим отговор", заяви тя. Пример за това според нея е резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН, която цели да удари незаконната търговия с антики, петрол и плащането на откупи за заложници, с които се финансират групировки като "Ислямска държава" и Ал Каида. Друг пример е изправянето на радикалния ислямист Ахмад ал Махди ал Факи пред Международния наказателен съд по обвинение в разрушаването на религиозни паметници в Тимбукту, добавя Бокова.
Вчера Бокова подписа споразумение с афганистанското правителство, целящо да помогне за развитието на културата и творческата индустрия в Афганистан и да потвърди значението на националната и културна идентичност, посредством неотдавна създаденият мултидонорски целеви фонд. Остава открит въпросът доколко подобни програми могат да имат успех в страни, разделени от различни визии за социалната, религиозна и културна идентичност, отбелязва Ройтерс. В Афганистан, където се говорят над 30 езика и живеят множество различни етноси, преживели гражданска война и конфликти през по-голямата част от последните четири десетилетия, понятието за културна идентичност остава твърде неясно, добавя агенцията.
"Не казвам, че е лесно", заяви Бокова. "Но е необходимо и трябва да започнем отнякъде", добави тя.
/Асен Георгиев/

/ПА/