Посланикът на добра воля на Турция обвини ЮНЕСКО в двуличие

UN 17:12:01 26-05-2016
ML1711UN.012
Турция - ЮНЕСКО

Посланикът на добра воля
на Турция обвини
ЮНЕСКО в двуличие


Истанбул, 26 /Спец. за БТА, Нахиде Дениз/
Посланикът на добра воля на Турция в Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО Зюлфю Ливанели официално напусна поста си. В писмо, което е изпратил до генералния директор на организацията Ирина Бокова, турският писател критикува организацията и я обвинява в двуличие.
"Поради структурата си на междуправителствена организация ЮНЕСКО се финансира от държавите и от тази гледна точка не дава възможност да се отправят никакви критики към тях", пише Ливанели.
По думите му международната организация се държи лицемерно и не надига глас срещу нарушенията на човешките права, на свободата на словото и медиите. Според Ливанели ЮНЕСКО не поставя тези въпроси на международни форуми и си служи само с отвлечени изрази за мира, което е в противоречие с основните идеали на организацията.
"Няма никакъв смисъл от това да се говори за опазване на световното културно историческо наследство, докато в град Сур /в турския окръг Диарбекир/ се унищожават исторически ценности. Това е висша проява на лицемерие", допълва Ливанели.
В знак на протест срещу водената от ЮНЕСКО политика Зюлфю Ливанели - един от най-обичаните и най-популярни турски интелектуалци, писател /автор е на издадените и на български език романи "Серенада", "Последният остров", "Историята на моя брат"/ и музикант, не участва в конференцията на ЮНЕСКО в Париж, а също и в Световната среща на високо равнище по хуманитарните въпроси в Истанбул, където говори Ирина Бокова.
Зюлфю Ливанели бе назначен за посланик на добра воля в ЮНЕСКО през 1996 г. от тогавашния директор Федерико Майор Сарагоса заради приноса към световния мир чрез произведенията на литературата и музиката.
/НД//МЛ/