Децата на бежанци са изправени пред пет пъти по-голям риск да отпаднат от училище, предупреди ЮНЕСКО

UN 20:29:31 20-05-2016
GG2029UN.003
ЮНЕСКО - бежанци - деца - образование

Децата на бежанци са изправени пред пет пъти
по-голям риск да отпаднат от училище,
предупреди ЮНЕСКО


Париж, 20 май /БТА/
Децата на бежанци са изправени пред пет пъти по-голям риск да отпаднат от училище в приемните страни, предупреди ЮНЕСКО в публикуван днес документ, цитиран от Франс прес.
Общо 9 процента от децата са извън училищната система, но при бежанците този дял скача до 50 процента, се казва в документа, озаглавен "Стига вече оправдания" и публикуван съвместно от ЮНЕСКО и Върховния комисариат на ООН за бежанците.
При юношите 17 процента не посещават училища, но при бежанците това се случва със 75 процента от тийнейджърите, се подчертава в доклада.
"Децата бежанци, като всички деца по света, имат право на образование. От основно значение е децата, които са прокудени от местата, в които са техните корени, от война и насилие, да не бъдат още по-отритнати", подчерта в изявление Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Той прикани "донорите и организациите за развитие да помагат за интеграцията на децата и младите бежанци в националните образователни системи".
Числата силно се променят в зависимост от страните. Делът на основно образование при бежанците е 80 процента в Египет, Иран и Йемен, но само 40 процента в Пакистан и 50 процента в Етиопия.
В средното образование числата стават още по-ниски: в Кения, Пакистан и Бангладеш по-малко от 5 процента от бежанците на възраст от 12 до 17 години посещават училище, подчертава ЮНЕСКО.
А за младите бежанци "образованието има особено важно значение, защото самото посещаване на училище ги защитава от трафика на хора, незаконното осиновяване, брака на деца, сексуалната експлоатация и принудителния труд", подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
В тази ситуация "вече маргинализираните хора, като момичетата, често пъти са бежанците в най-тежко положение", се подчертава в документа. Дават се примери с бежанските лагери в Какума, Кения, където само 38 процента от посещаващите начално училище през 2015 г. са били момичета.
"В Пакистан, където ранните бракове и бременността при тийнейджърките са често явление, делът на напускане на училище при момичетата бежанци достига понякога 90 процента", посочва ЮНЕСКО.
/Христо Попов/

/ГГ/