Френският премиер Манюел Валс каза, че резолюцията на ЮНЕСКО за Ерусалим съдържа "злополучни и неуместни формулировки"

UN 17:14:01 11-05-2016
NS1714UN.006
Франция - ЮНЕСКО - Ерусалим - резолюция /разширен вариант/

Френският премиер Манюел Валс каза, че резолюцията
на ЮНЕСКО за Ерусалим съдържа "злополучни
и неуместни формулировки"


Париж, 11 май /БТА/
Френският премиер Манюел Валс изрази днес съжаление пред парламента, че Франция е подкрепила оспорваната резолюция на ЮНЕСКО за Ерусалим, предаде Франс прес.
Според него тя съдържа "злополучни и неуместни формулировки", които е трябвало да бъдат избегнати.
"В тази резолюция на ЮНЕСКО има злополучни, неуместни формулировки, които са обидни и безспорно е трябвало да бъдат избегнати, както и това гласуване", каза френският премиер пред Националното събрание. Той добави, че резолюцията, в която се говори за "окупирана Палестина", няма да промени по никакъв начин политиката на Франция към израелско-палестинския конфликт.
По инициатива на арабски страни Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО прие на 14 април резолюция за "окупирана Палестина", предвиждаща "опазване на палестинското културно наследство и отличителния характер на Източен Ерусалим". Текстът бе подкрепен от Франция, припомня АФП.
В отговор на въпрос на депутата центрист Мейер Хабиб, която има френско и израелско гражданство, Валс отново се опита да успокои тревогите на Израел и на еврейските организации във Франция. "Искам отново да кажа пред вас много ясно и убедено: Франция никога - нито вчера, нито днес или утре - не е отричала и не ще отрича еврейското присъствие и история в Ерусалим. Би било нелепо и абсурдно да се отрича тази история", каза премиерът. "Нашата позиция е ясна и непроменена: отстояване на свободата на достъп и вероизповедание в Ерусалим, град символ на трите големи монотеистични религии, град, който принадлежи на всички вярващи - евреи, християни или мюсюлмани", продължи френският премиер, потвърждавайки позицията, изразена вчера от министъра на външните работи Жан-Марк Еро.
Този спор, наречен "недоразумение", от президента Франсоа Оланд, се води в момент, когато Франция се опитва да съживи израелско-палестинския мирен процес. В края на май в Париж ще има международна конференция на министерство равнище, но без израелско и палестинско участие. Ако тя е успешна, може да бъде свикана международна среща на върха с палестинско и израелско участие до края на годината.
Френският външен министър ще направи в събота и неделя посещение в Израел и палестинските територии, а премиерът Валс - от 21 до 24 май, отбелязва АФП. /КЛ/


/НС/