Младото поколение може да сложи край на бедността и на климатичните промени, заяви Ирина Бокова в лекция в Братислава

UN 22:02:01 06-05-2016
GG2201UN.023
Словакия - ЮНЕСКО - Бокова

Младото поколение може да сложи край на бедността и на климатичните промени, заяви Ирина Бокова в лекция в Братислава


Братислава, 6 май /БТА/
Младото поколение може да сложи край на бедността и на климатичните промени, заяви Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО и българският кандидат за генерален секретар на ООН, предаде агенция Синхуа. Бокова изнесе лекция в университета Коменсиус в Братислава.
Днешните млади хора са първото поколение, което може да сложи край на крайната бедност и последното поколение, което може да реши проблема с климатичните промени, каза Бокова.
Тя описа младото поколение като най-работливото, най-образованото и най-широкоскроеното, както и онова, което носи най-тежкото бреме на промяната.
Бокова подчерта, че около 1,5 милиарда души понастоящем живеят в обхванати от конфликти райони. От тях 40 процента са млади хора, каза тя. Бокова припомни, че има и 73 милиона млади хора по света, които са безработни.
Свидетели сме на разрушаване на културното наследство, както и на нова глобална война за сърцата и умовете на младите хора основно. Когато нашата планета и нашите ресурси бъдат изчерпани, ние можем да прибегнем до възобновяемите енергии на човешкия разум, каза Бокова.
/Габриела Големанска/
/ГГ/