Хърватското правителство не подкрепя кандидатурата на Весна Пусич за генерален секретар на ООН

UN 15:42:01 13-04-2016
RA1541UN.008
Хърватия - ООН - Пусич

Хърватското правителство не
подкрепя кандидатурата на Весна
Пусич за генерален секретар на ООН


Загреб, 13 април /БТА/
Бившият хърватски външен министър и лидер на опозиционната Хърватска народна партия Весна Пусич днес трябва да представи неформално кандидатурата си за генерален секретар на ООН, предаде Танюг.
Снощи тя заяви, че ще защити "цветовете на Хърватия" въпреки противоречията и дилемите във връзка с нейната кандидатура сред хърватските политици.
Лидерът на управляващата Хърватска демократична общност Томислав Карамарко, който е и вицепремиер, заяви днес, че сегашното правителство не е обсъждало кандидатурата на Пусич за генерален секретар на световната организация.
"Ние не сме избрали Пусич, тя е избор на предишното правителство. Изобщо не сме говорили за това, а и тя не се е обръщала към нас", каза Карамарко за регионалната новинарска телевизия Ен1.
Весна Пусич е един от осемте кандидати за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на тази година. Нейната кандидатура бе внесена от бившето правителство на Зоран Миланович, а новият дясно ориентиран кабинет не я подкрепя, защото смята, че решението за кандидата на Хърватия трябва да бъде взето от новото правителство.
Самата Пусич каза за хърватските медии, че правителството не я подкрепя, но и не е оспорило кандидатурата й. Тя изтъкна, че добре сътрудничи с хърватската мисия към ООН, но плаща сама разходите за престоя си в Ню Йорк.
Наследникът на Бан Ки-мун ще стане известен през септември тази година.
/Галя Гергова/
/РА/