Русия: Изслушванията на кандидатите за генерален секретар на ООН могат да повлияят върху избора на приемник на Бан Ки-мун

Русия: Изслушванията на кандидатите за генерален секретар на ООН могат да повлияят  върху избора на приемник на Бан Ки-мун

UN 23:58:01 07-04-2016
VS2358UN.002
ООН - генерален секретар - кандидати - слушания

Русия: Изслушванията на кандидатите
за генерален секретар на ООН могат да
повлияят върху избора на приемник на Бан Ки-мун


Обединени нации, 7 април /БТА/
Предстоящите слушания с участието на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, насрочени за следващата седмица, могат да повлияят върху избора на приемник на Бан Ки-мун, въпреки, че основна роля в този процес е възложена на Съвета за сигурност на световната организация, каза днес постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.
На въпрос, ще повлияят ли тези слушания върху мнението на страните - постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, дипломатът отговори: "Може би". "Нека да видим какво мислят хората за отделните кандидати. За нас е важно следващият генерален секретар да се ползва с максимално широка подкрепа сред страните членки на ООН", добави Чуркин.
ТАСС припомня, че в слушанията, насрочени за 12-14 април, ще участват осем кандидати, номинирани досега от правителствата на своите страни. На 12 април ще бъдат дискусиите с външния министър на Черна гора Игор Лукшич, генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившия премиер на Португалия Антониу Гутериш. На 13 април ще бъдат слушанията с бившия президент на Словения Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия Весна Пушич и на Молдова Наталия Герман. На 14 април страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк (Нова Зеландия) и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.
Пълномощията на Бан Ки-мун изтичат на 31 декември. Според Устава на ООН административният ръководител на организацията се назначава от Общото й събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Очаква се съветът да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли.

/ВСС/