Владимир Путин и Ирина Бокова са се разбрали Русия да разминира сирийския град Палмира

Владимир Путин и Ирина Бокова са се разбрали Русия да разминира сирийския град Палмира

UN 21:28:01 29-03-2016
GG2128UN.011
Русия - Сирия - конфликт

Владимир Путин и Ирина Бокова са се разбрали
Русия да разминира сирийския град
Палмира


Москва, 29 март /БТА/
Русия има одобрението на ЮНЕСКО да премахне мините от античните обекти в сирийския град Палмира, съобщи днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА.
Руският президент заяви, че е получил одобрението по време на телефонни разговори с директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и сирийския му колега Башар Асад.
Разположеният в Централна Сирия град Палмира, който е построен върху оазис, е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство и в него има паметници на хиляди години.
Миналата седмица руската армия помогна на сирийските правителствени сили да освободят града от терористичната организация "Ислямска държава", която го бе окупирала в продължение на почти година и бе взривила много от паметниците, датиращи отпреди мюсюлманския пророк Мохамед.
Сирийският департамент по античните находки и музеите изрази оптимизъм, че разрушените антични обекти, които включват храмовете на Бел и Баал-Шамин, могат да бъдат възстановени до пет години.
Ръководителят на отдела за бързо реагиране на ЮНЕСКО Джовани Бокарди каза днес, че организацията е предоставила финансиране в размер на 2,7 милиона евро за възстановяване в Сирия.
Престижният руски музей в Санкт Петербург "Ермитажът", който разполага със значителна колекция от артефакти от Палмира, е предложил да помогне за възстановяването на античните обекти.
"Тази трагедия би трябвало да послужи като повод още веднъж да обявим, че културата е над всичко", заяви директорът на "Ермитажа" Михаил Пьотровски, цитиран от пресслужбата на музея.
Кметът на Лондон Борис Джонсън каза, че Великобритания трябва да помогне за възстановяването на Палмира като компенсация за неефикасната британска реакция на сирийската криза, посочва ДПА.
Италианският министър на културата Дарио Франческини каза, че неговата страна е готова да помогне в Палмира.
Същевременно експерт по древните близкоизточни археологически обекти предупреди, че сега Палмира е застрашена от плячкосване от страна на сирийските войски, предаде Франс прес.
Такова мнение изрази Шейхмус Али, доктор по близкоизточна древна археология в университета в Страсбург и ръководител на информационна мрежа за разрушенията на сирийското наследство.
Според него най-непосредствена опасност има за музея в Палмира. Там само няколко статуи са били разрушени от джихадистите, но колекциите са били относително пощадени. Бомбардировките обаче са повредили помещенията и вратите на музея сега са широко отворени, а там няма археолози, които да попречат на евентуално плячкосване от страна на силите на режима. След това Дамаск може да обвини ИД в това плячкосване, смята специалистът.

/Владимир Сахатчиев/Габриела Големанска

/ГГ/