"Л'Ореал" и ЮНЕСКО представиха манифест в подкрепа на жените в науката

UN 15:45:31 29-03-2016
MG1545UN.008
Франция - ЮНЕСКО - наука - жени

"Л'Ореал" и ЮНЕСКО
представиха манифест
в подкрепа на жените в науката


Париж, 29 март /БТА/
Пет водещи жени учени и 15 обещаващи млади изследователи бяха наградени на официална церемония в Париж. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и Жан-Пол Агон, изпълнителен директор на "Л'Oреал" и председател на фондация "Л'Oреал", представиха Манифест "За жените в науката", който бе подписан от гостите на официалното събитие. Целта на Манифеста е да помогне за повишаването на броя на жените, които се занимават с наука, в световен план. Манифеста и неговата кауза можете да подкрепите на www.forwomeninscience.com, съобщиха от M3 Communications Group.
През последните 18 години глобалната програма на "Л'Oреал" и ЮНЕСКО "За жените в науката" окуражава, подкрепя и отличава жени учени по цял свят. Въпреки това настоящата ситуация показва, че има още какво да се направи в тази посока. Тазгодишната церемония по награждаването на лауреатите завърши с представяне на Манифест "За жените в науката", целящ да ангажира научната гилдия и широката общественост с проблема и да ускори постигането на промяна за жените в науката.
"Нашият динамично променящ се свят никога не е имал по-голяма нужда от жените и техните научни открития. С програмата "За жените в науката" фондация "Л'Oреал" се посвещава на популяризирането на жените учени, които ще променят света. Ние сме решени да се борим за науката и заедно да създадем един по-красив свят", сподели Жан-Пол Агон.
Жан-Пол Агон, Ирина Бокова и тазгодишният президент на журито - носителката на Нобелова награда Елизабет Блекбърн, подписаха Манифеста заедно с лауреатите на програмата, редица известни учени, изследователи и официални гости, за да осигурят необходимата гласност и обществена подкрепа, така че всеки, ангажиран с каузата, да може да даде своя принос за постигане на равенство между половете в науката.
Шестте точки от Манифеста са:
1/ Насърчаване на младите жени да проучват възможностите за научна кариера.
2 / Премахване на препятствията пред жените учени за реализирането на дългосрочна изследователска кариера.
3 / Осигуряване на приоритетен достъп на жените до ръководни и лидерски позиции в областта на науката.
4 / Популяризиране сред широката общественост на приноса, който жените учени имат за научния прогрес и за обществото.
5 / Осигуряване на равенство между половете чрез участие и ръководене на симпозиуми, научни комисии, конференции, комитети и заседания на управителни съвети.
6 / Подкрепяне на менторството и създаването на среда за общуване на младите жени учени, за да имат възможност да планират и развиват кариера, отговаряща на техните очаквания.
"За жените в науката" е единствената глобална програма, създадена, за да подпомогне и насърчи жените да допринесат за развитието на науката в света. Програмата съществува от 1998 г., когато "Л'Oреал" и ЮНЕСКО учредяват наградите "За жените в науката", които всяка година отличават пет водещи жени изследователки в света. Партньорството "За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката.

/МИГ/