Палестински интелектуалец и ислямска библиотека в Испания получиха престижно отличие от ЮНЕСКО

UN 17:18:01 20-01-2016
NS1717UN.005
ЮНЕСКО - арабска култура - награда - лауреати

Палестински интелектуалец и ислямска библиотека
в Испания получиха престижно
отличие от ЮНЕСКО


Париж, 20 януари /БТА/
Палестинският интелектуалец Елиас Санбар и Ислямската библиотека към Испанската агенция за международно сътрудничество за развитието са сълауреати на наградата за арабска култура ЮНЕСКО-Шарджа за 2015 г., предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).
Лауреатите на отличието са избирани от международно експертно жури. Те получават приза за техния ангажимент в областта на разпространението на арабската култура по света, се отбелязва в изявлението на ЮНЕСКО. Н
Наградата ще бъде връчена на лауреатите на церемония на 14 април в централата на международната организация в Париж.
Шейсет и осем годишният Елиас Санбар е един от най-авторитетни арабски интелектуалци. Той е историк, есеист, журналист, писател, дипломат. Превел е на френски творбите на палестинския поет Махмуд Даруиш и този превод се смята за неговия най-голям принос към разпространението на арабската култура, подчертава ЮНЕСКО.
Ислямската библиотека на Испанската агенция за международно сътрудничество за развитието, базирана в Мадрид, е един от най-влиятелните обекти в областта на арабско-андалуските изследвания. Тя насърчава междукултурния диалог чрез различни партньорства с други библиотеки, научни и образователни асоциации в арабския свят, посочва ЮНЕСКО.
Наградата ЮНЕСКО-Шарджа е учредена през 1998 г. по инициатива на Обединените арабски емирства. С нея всяка година се отличават две личности или организации, една от арабския свят и една извън него, които са допринесли за разпространението на арабската култура по света.
/Габриела Големанска/
/НС/