Весна Пусич заяви, че ще бъде "срам и позор", ако новото хърватско правителство не подкрепи кандидатурата й за генерален секретар на ООН

UN 13:56:01 12-01-2016
RA1354UN.043
Хърватия - ООН - кандидатура

Весна Пусич заяви, че ще бъде "срам и позор", ако
новото хърватско правителство не подкрепи
кандидатурата й за генерален секретар на ООН


Загреб, 12 януари /БТА/
Досегашният хърватски вицепремиер и министър на външните работи Весна Пусич заяви, че новото правителство не може да анулира нейната кандидатура за генерален секретар на ООН, но може да изпрати писмо, че не я подкрепя, което според нея ще бъде "срам и позор", предаде Танюг.
Това бе коментарът на Пусич на косвени намеци от страна на партия Хърватска демократична общност (която заедно с партия Мост се очаква да състави новото правителство) за евентуална ревизия на хърватското предложение за генерален секретар на световната организация.
В петък техническото правителство отново изпрати кандидатурата на Пусич, след като стана ясно, че първия път тя е доставена в централата на ООН в Ню Йорк преди началото на процеса за избор на генерален секретар.
Решението Хърватия да предложи Весна Пусич за високия пост бе взето през септември, когато Хърватска демократична общност (ХДО) бе в опозиция.
В интервю за националната телевизия РТЛ Пусич изрази очакване ХДО да подкрепи нейната кандидатура, като припомни, че тя самата е подкрепила цялата процедура по присъединяването на Хърватия в Европейския съюз, макар че тогава на власт бе ХДО.
"Ако те не подкрепят кандидатурата ми, това наистина ще бъде срам и позор за страната, но не и за мен. Според мен всяко правителство би трябвало да я подкрепи и да бъде щастливо, че Хърватия има един достоен кандидат, който може да се представи добре и има дълъг опит в борбата за човешки права, в развойните проекти, в неправителствените организации, в академичната общност, в парламента и в правителството", изтъкна Пусич.
/Галя Гергова/
/РА/