Сърбия ще подкрепи кандидатурата на румънката Симона Микулеску за генерален секретар на ООН, пише сръбският вестник "Блиц"

UN 09:08:31 22-12-2015
RA0906UN.003
Сърбия - ООН

Сърбия ще подкрепи кандидатурата на румънката Симона Микулеску
за генерален секретар на ООН,
пише сръбският вестник "Блиц"


Белград, 22 декември /БТА/
Румънката Симона Микулеску, директор на Службата на ООН в Сърбия, ще бъде предложена директно от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за негова наследница на поста, пише днес сръбският вестник "Блиц".
Сърбия няма да има свой кандидат и ще подкрепи кандидатурата на Симона Микулеску, съобщава вестникът.
Бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който изпълняваше функциите на председател на Общото събрание на ООН и възнамеряваше да се кандидатира за наследник на Бан Ки-мун, не получи подкрепа от сръбското правителство за кандидатурата си.
"Евентуалният избор на Симона Мирела Микулеску на челното място в ООН се улеснява от факта, че е прието становището, че на този пост трябва да дойде кандидат от Източна Европа, както и че за първи път това трябва да бъде жена", каза за "Блиц" директорът на Центъра за открит диалог Зоран Трифунович.
Симона Микулеску има 24-годишна дипломатическа кариера. От 2008 г. тя бе постоянен представител на Румъния в ООН, а в средата на тази година, с решение на Бан Ки-мун, бе изпратена на служба в Сърбия, допълва вестникът.
/РА/