Ирина Бокова ще открие утре в София Международен форум, посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО

Ирина Бокова ще открие утре в София Международен форум, посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО

UN 12:40:31 11-12-2015
TE1239UN.001
Ирина Бокова - Международен форум

Ирина Бокова ще открие утре в София Международен форум, посветен на 70-годишнината на ЮНЕСКО


София, 11 декември / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще открие на 12 декември от 14:30 ч. в Гранд хотел София в столицата двудневен международен форум, посветен на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО.
Международният форум е организиран от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Министерството на културата, Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, Българската академия на науките и Университета по библиотекознание и информационни технологии.
Темата на Форума е "Приносът на държавите от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г.". С това събитие приключва поредицата от инициативи, организирани през тази година по повод на 70-годишния юбилей на световната организация. Във форума ще вземат участие представители на Бюрото на ЮНЕСКО за култура - БРЕСЧЕ, експерти от страните от Югоизточна Европа, учени от България, дипломати.
Преди официалното начало на Форума на 12 декември (събота) от 13:30 часа участниците и гостите на събитието ще имат възможността да съпреживеят народния празник "Сурва" пред Народния театър в столицата. По този начин България приветства включването на този празник, традиционен за Пернишкия регион, в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Решението за това бе взето миналата седмица на сесия на Междуправителствения комитет за нематериалното културно наследство в Намибия. С вписването на "Сурва" България има вече четири елемента в Представителния списък, наред с Бистришките баби, нестинарството и традицията на килимарството в Чипровци.
През първия ден на Форума г-жа Ирина Бокова ще връчи сертификата за Традицията на килимарството в Чипровци на кмета на града. Генералният директор ще отличи и победителите в Националния младежки конкурс за представяне на българските елементи и обекти в представителните списъци на ЮНЕСКО за нематериално и материално и природно културно наследство, посветен на 70-годишнината на Организацията.
На 13 декември (неделя) ще се проведе научната част от Форума в два панела: 1) предприети действия от страните в ЮИЕ за прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. и 2) ролята на локалните общности в опазването на нематериалното културно наследство. Заседанията на панелите ще се проведат в БАН и в УниБИТ.
/ТЕ/