Ние всички сме парижани, каза президентът Росен Плевнелиев, откривайки Лидерския форум на ЮНЕСКО в Париж

Ние всички сме парижани, каза президентът Росен Плевнелиев, откривайки Лидерския форум на ЮНЕСКО в Париж

UN 12:40:31 16-11-2015
MI1240UN.015
ЮНЕСКО - Лидерски форум - Росен Плевнелиев

Ние всички сме парижани, каза президентът Росен
Плевнелиев, откривайки Лидерския форум
на ЮНЕСКО в Париж


Париж, 16 ноември /Спец. кор. на БТА Николай Станоев/
Ние всички сме парижани, каза президентът Росен Плевнелиев, откривайки в Париж Лидерския форум на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Двудневната среща, която започна днес в рамките на 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО, е посветена на 70-ата годишнина от създаването на организацията.
Трябваше да се съберем по хубав повод - 70 години ЮНЕСКО. Вместо това моментът е тъжен след терористичните атаки във френската столица, каза Росен Плевнелиев. Президентът обаче подчерта, че парижани са хора, които знаят как да живеят заедно, независимо от раса, етнос и религия, водени от принципите за свобода, равенство и братство.
Преживяла две световни войни, обединена Европа е способна да застане начело на единни международни усилия за противодействие на екстремизма, изрази увереност Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че за целта е необходима повече, а не по-малко интеграция. Той разкритикува опитите на популистки, националистически партии да използват атентатите в Париж за свои собствени цели.
Президентът изтъкна важната роля на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура за противодействие на екстремизма и тероризма. ЮНЕСКО 70 години изгражда мир в умовете на хората. Тази единствена по рода си организация е водещ форум за опазване на световното културно и историческо наследство, отбеляза Росен Плевнелиев.
Държавният глава подчерта ролята на ЮНЕСКО в Сирия и на много други места. Пет години след своето избухване конфликтът в Сирия продължава да е водещо предизвикателство пред международната общност, предупреди Росен Плевнелиев. Президентът изрази съжаление, че стотици хиляди сирийски деца предприемат рисковани опити да достигнат Европа през Средиземно море, вместо да ходят на училище. Тези хора търсят само човешко достойнство, посочи Росен Плевнелиев и отправи предупреждение по повод надигането на националистически настроения. Решението е друго - необходими са толерантност, демокрация и спазване на човешките права, изтъкна той.
Президентът говори първи на Лидерския форум поради разместване в програмата, наложено от трагичните събития в Париж през последните дни. Заради атентатите част от държавните и правителствените ръководители, които трябваше да участват в срещата, отмениха посещенията си.
Президентът бе посрещнат на входа на ЮНЕСКО лично от генералния директор на организацията Ирина Бокова. Двамата проведоха кратка среща преди откриването на форума. /НС/
/МИМ/