Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази солидарността си със Франция

UN 15:32:01 14-11-2015
PA1531UN.008
Франция - ЮНЕСКО - атентати - реакция

Генералната директорка на
ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази
солидарността си със Франция


Париж, 14 ноември /БТА/
Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди безпрецедентните в историята на Франция атаки, извършени вчера в Париж, и изказа съболезнованията си на френския народ, съобщи за БТА пресслужбата на организацията.
"Искам от името на ЮНЕСКО и от свое име да изкажа на френския народ и на всички семейства, засегнати от тези варварски действия, моите най-искрени съболезнования. Това престъпление засяга всички нас, то е нападение срещу цялото човечество", заяви Бокова.
"По-малко от година след атентатите през януари, след няколко неотдавнашни атаки в различни части на света, насилственият екстремизъм иска отново да нанесе удар в сърцето на единението, нападайки местата, където хората се събират в приятелска обстановка, кафенета, стадиони и концертни зали, които са и културни обекти, в град който се смята по цял свят за символ на културата", подчерта тя.
"В момента, когато ЮНЕСКО и ООН, създадени след Втората световна война, празнуват 70-ата си годишнина, това престъпление показва по най-ужасен начин новите лица на насилието, което не признава граници и може да удари навсякъде. Засилването на омразата изисква нов отговор, основаващ се на по-голямо единство, за да отстояваме повече от всякога ценностите на мира, на диалога и на състраданието и да се изправим срещу варварството. ЮНЕСКО ще направи всичко по силите си, за да подкрепи Франция, своята страна домакин, в това изпитание", се казва в изявлението на Бокова.
/Асен Георгиев/


/ПА/