САЩ планират да възобновят плащането на членския си внос в ЮНЕСКО

UN 22:06:01 11-11-2015
GG2204UN.024
САЩ - ЮНЕСКО - членски внос

САЩ планират да възобновят
плащането на членския си внос
в ЮНЕСКО


Вашингтон, 11 ноември /БТА/
САЩ се готвят да възобновят плащането на членския си внос в бюджета на ЮНЕСКО, което бе замразено, след като организацията прие Палестина за свой член, съобщи държавният секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.
"Решен съм да възобновя плащането на американските вноски в бюджета на ЮНЕСКО и се надявам Конгресът на САЩ да предостави на президентската администрация пълномощията, необходими за снемане на съществуващите законодателни ограничения, които забраняват на САЩ да финансират тази организация", каза Кери.
През 2011 г. САЩ обявиха, че замразяват плащането на членския си внос в ЮНЕСКО заради приемането на Палестина за пълноправен член на организацията. Вследствие на това САЩ бяха лишени от право на глас, но съумяха да запазят мястото в Изпълнителния съвет.
По-рано днес на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж Русия и САЩ бяха сред страните, избрани в състава на 58-членния Изпълнителен съвет, чийто мандат е до 2019 г. Органът контролира изпълнението на решенията и задачите, които се определят на всеки две години от Генералната конференция на ЮНЕСКО.
/Христо Попов/

/ГГ/