Кой как е гласувал за приемането на Косово в ЮНЕСКО

UN 18:13:31 09-11-2015
ML1812UN.021
Косово - ЮНЕСКО - гласуване

Кой как е гласувал за
приемането на Косово
в ЮНЕСКО


Париж, 9 ноември /БТА/
На днешното пленарно заседание на Генералната конференция на ЮНЕСКО Косово не бе прието за член на организацията, тъй като не му стигнаха три гласа до необходимото мнозинство от две трети, предаде Танюг.
За приемането бяха нужни 95 гласа, а членството бе подкрепено от 92 държави. Против гласуваха 50, а 29 се въздържаха от гласуване.
Сред страните, подкрепили членството на Косово в ЮНЕСКО, бяха България, Белгия, Франция, Канада, Ирландия, Исландия, Италия, Литва, Малайзия, Пакистан, Панама, Норвегия, Нова Зеландия, Португалия, Чехия, Великобритания, Словения, Швеция, Швейцария, Чад, Тайланд, Турция, Афганистан, Албания, Германия, Андора.
Между въздържалите се бяха Босна и Херцеговина, Колумбия, Гърция, Нигерия, Перу, Полша, Румъния, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбия.
От страните, гласували против, освен основните противници на приемането на Косово Сърбия и Русия бяха Бразилия, Китай, Испания, Индия, Казахстан, Беларус, Палестина, Северна Корея, Словакия, Уругвай, Венецуела, Бахрейн, Индонезия.
Предложението за приемане на Косово бе обосновано с аргумента, че не става дума за признаване на независимостта на бившата сръбска област или за приемането й в ООН, а за възможност "да се осигури на гражданите на Косово достъп до културни ценности и образование".
Противниците на членството на Косово изтъкнаха, че то би означавало политизация на организацията и нарушение на международното право.
Косово е признато от 111 страни, откакто обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но кандидатурата му за пълноправно членство в ООН е блокирана от Москва.
/Галя Гергова//МЛ/