Реакции за отхвърлянето на кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО

UN 18:12:31 09-11-2015
ML1811UN.020
Косово - ЮНЕСКО - отхвърляне - реакции /допълнение/

Реакции за отхвърлянето
на кандидатурата на Косово
за членство в ЮНЕСКО


Париж, 9 ноември /БТА/
Сърбия прие отхвърлянето на кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО като "победа", но Косово не я сметна за поражение, съобщават световните агенции.
Кандидатурата бе отхвърлена, след като Косово събра по-малко от две трети от гласовете на страните на пленарното заседание на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Русия и Сърбия категорично се противопоставиха на вота, а Белград се опита по-рано днес да отложи гласуването.
Мнозинството от страните, които участваха във вота, подкрепиха кандидатурата на Косово, като 92 страни гласуваха "за", 50 страни гласуваха "против", а 29 се въздържаха. Кандидатурата се нуждаеше от подкрепата на две трети от гласувалите или над 94 гласа "за", поясни Стенли Мутумба Симата, намибийски дипломат, който председателстваше вота.
В Прищина косовският президент Атифете Яхяга заяви за Асошиейтед прес, че малката разлика при вота е "пропусната възможност" за ЮНЕСКО, но обеща да продължи с усилията на Косово да стане "равнопоставен член на международната общност".
Косовският премиер Иса Мустафа изрази съжаление за отхвърлянето на кандидатурата и обвини Сърбия, че винаги е водила "расистка кампания" срещу Косово, предаде Танюг.
"Мнозинството от страните в света гласуваха за Косово. За съжаление, получихме три гласа по-малко от необходимото мнозинство", написа косовският външен министър Хашим Тачи на профила си във Фейсбук. Той обаче заяви, че Косово не може да бъде спряно по пътя, който си е избрало, и ще продължи да кандидатства за членство в международни организации, включително и за ЮНЕСКО.
В Белград сръбският президент Томислав Николич обяви "победа" на гласуването за членство на Косово в ЮНЕСКО. Той поздрави правителството, което по думите му е положило големи дипломатически усилия и не се е отказало дори когато е изглеждало, че всичко е изгубено.
"Сърбия има много приятели в света, чието приятелство не се базира на обема на търговската размяна и силата на оръжието, а на поведението на народите и държавите. Тази победа не е извоювана с пари, а с уважението, което светът изпитва към нашата държава и народ", каза президентът.
Сръбският премиер Александър Вучич заяви: "Не ликуваме, но и не губим. Сърбия не е претърпяла поражение".
"Това решение отразява нашето намерение никога да не се отказваме от Косово", заяви от своя страна сръбският външен министър Ивица Дачич.
Сръбската православна църква приветства решението на Генералната конференция на ЮНЕСКО и призова за диалог и изграждане на доверие като единствен път за решаване на всички проблеми, предаде Танюг.
Официален Белград, който не признава косовската независимост, както и сърбите от Северно Косово са против приемането на Косово в ЮНЕСКО и смятат, че всички сръбски църкви и манастири на негова територия принадлежат на Сръбската православна църква и на Република Сърбия, а отнемането на това наследство би застрашило опазването на най-значимите сръбски религиозни, културни и исторически паметници.
Косово получи членство в Световната банка и Международния валутен фонд. Преобладаващо албанското ръководство на страната обеща, че ако Косово стане член на ЮНЕСКО, ще съхранява културното наследство на сърбите въпреки междуетническото напрежение след войната, но Сърбия предупреди, че ако Косово бъде допуснато в ЮНЕСКО, това би разпалило напрежение и би попречило на диалога с посредничеството на ЕС за нормализиране на връзките между бившите врагове.
/Ваня Накова/
/МЛ/