ЮНЕСКО отхвърли приемането на Косово за член на организацията, след като предложението не успя да събере нужната подкрепа от две трети

UN 15:15:01 09-11-2015
ML1513UN.005
ЮНЕСКО - Косово

ЮНЕСКО отхвърли приемането на Косово
за член на организацията, след като предложението
не успя да събере нужната подкрепа от две трети


Париж, 9 ноември /БТА/
Членовете на организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) гласуваха против даването на Косово на пълноправно членство в организацията, съобщава Ройтерс.
Кандидатурата бе отхвърлена, след като събра по-малко от две трети от гласовете на страните. Русия и Сърбия категорично се противопоставиха на вота, а Белград се опита по-рано днес да отложи гласуването.
По-рано международните агенции съобщиха, че членките на ЮНЕСКО са гласували за приемането на Косово за член на организацията въпреки съпротивата на Сърбия и съюзниците й, но по-късно анулираха това съобщение.
За да получи членство в ЮНЕСКО, Косово трябваше да събере мнозинство от две трети. От 142 страни, които гласуваха, кандидатурата подкрепиха 92 страни, 50 гласуваха против, а 29 се въздържаха. Това означава, че само три гласа не достигнаха за одобрението на кандидатурата.
Косово е признато от 111 страни, откакто обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но кандидатурата му за пълноправно членство в ООН е блокирана от Москва, отбелязва Ройтерс. /Ваня Накова/
/МЛ/