Ловци на нацисти станаха специални пратеници на ЮНЕСКО

Ловци на нацисти станаха специални пратеници на ЮНЕСКО

UN 19:21:31 23-10-2015
GG1920UN.012
ЮНЕСКО - Холокост - номинация

Ловци на нацисти
станаха специални пратеници
на ЮНЕСКО


Париж, 23 октомври /БТА/
Преследвачите на нацисти Беате и Серж Кларсфелд бяха номинирани за почетни посланици и специални пратеници на ЮНЕСКО за преподаване на историята на Холокоста и превенция на геноцида, предаде Франс прес. Новината за номинацията съобщи днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
По този начин ЮНЕСКО изразява признателността си към френско-германската двойка заради нейната дълбока ангажираност в областта на търсене на справедливостта и на установяването на истината и заради тяхната борба в памет на жертвите на нацизма. Беате и Серж Кларсфелд непрестанно защитаваха и каузата на потомците на депортираните евреи. Тяхната номинация ги възнаграждава заради техния призив за историческа и морална отговорност на обществата след Втората световна война и за тяхното посвещаване на идеалите на ЮНЕСКО, се казва в съобщение на организацията.
Беате е на 76 години и е дъщеря на войник от германската армия, а съпругът й Серж е на 79 години и е евреин и син на депортиран евреин. Двамата създадоха Асоциацията на синовете и дъщерите на депортираните евреи във Франция.
Те изиграха съществена роля за изправянето под съд на Клаус Барби, бивш шеф на Гестапо в региона на Лион във Франция, както и на френски чиновници, които са сътрудничили на нацисткия режим, като Рене Буске, Пол Тувие, Жан Льогей и Морис Папон.
През 1995 г. Беате и Серж постигнаха голяма победа, когато президентът Жак Ширак призна участието на френската държава в депортирането на евреите по време на германската окупация.
Серж Кларсфелд публикува книгата "Мемориал на депортацията на евреите от Франция", в която изброява 80 000-те евреи, депортирани от Франция към нацистките лагери на смъртта.
/Габриела Големанска/
/ГГ/