Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО подкрепи приемането на Косово в организацията

UN 18:17:31 21-10-2015
RA1816UN.021
.Косово - ЮНЕСКО

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО подкрепи
приемането на Косово
в организацията


Париж, 21 октомври /БТА/
Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО подкрепи приемането на Косово в тази организация, предаде Танюг.
"За" гласуваха 27 членове на съвета, 14 бяха "против" и 14 се въздържаха. За приемане на препоръката бе необходимо мнозинство от две трети от 58-те страните членки. Окончателното решение за приемането на Косово се взима с мнозинство от две трети от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която ще заседава от 3 до 18 ноември.
Предложението бе внесено от Албания и група държави, а Сърбия призова членките на ЮНЕСКО да отхвърлят това искане.
Сръбският премиер Александър Вучич заяви по-рано, че искането на Прищина не е основателно от гледна точка на международното право и за Сърбия е неприемливо и от морален, и от политически аспект.
Сръбският президент Томислав Николич свика вчера специално заседание по темата, на което присъстваха премиерът Вучич, председателят на парламента Мая Гойкович, министри, сръбският патриарх Ириней и председателят на САНУ Владимир Костич. В приетите на срещата заключения се казва, че всички институции и държавни органи са против приемането на Косово в ЮНЕСКО и смятат, че всички сръбски църкви и манастири в Косово принадлежат на Сръбската православна църква и на Република Сърбия, а отнемането на това наследство би застрашило опазването на най-значимите сръбски религиозни, културни и исторически паметници.
/РА/