Председателят на Общото събрание на ООН препоръча да бъдат обсъдени внимателно кандидатките за генерален секретар на ООН

UN 21:22:31 20-10-2015
KL2122UN.015
ООН - генерален секретар - жени - дипломация

Председателят на Общото събрание на ООН
препоръча да бъдат обсъдени внимателно
кандидатките за генерален секретар на ООН


Ню Йорк, 20 октомври /БТА/
Председателят на Общото събрание на ООН, датчанинът Могенс Люкетофт, заяви днес, че трябва да бъдат обсъдени внимателно кандидатките за поста генерален секретар на ООН, предаде Франс прес.
"Убеден съм, че има известен брой потенциални кандидатки, които всички имат необходимата компетентност, и дори повече от необходимата за този пост", заяви Люкетофт пред Съвета за сигурност. Той напомни, че от създаването й преди 70 години, ООН е ръководена само от мъже. "Всички ние трябва да отделим голямо внимание на женските кандидатури, в момент, когато ООН продължава да отстоява равенството между мъже и жени на всички равнища", добави той.
Мандатът на сегашния генерален секретар на световната организация изтича в края на 2016 г. и търсенето на негов приемник е в ход зад кулисите, посочва АФП.
Общото събрание на ООН прие през септември резолюция, в която поиска кандидатите да се обявят открито и да представят своите автобиографии и концепции за поста пред 193-те страни членки на световната организация.
Досега процесът на селекция протича дискретно между Общото събрание и Съвета за сигурност, чиито пет постоянни членки имат най-голямо влияние над окончателното решение.
Сред споменаваните женски кандидатури, които не са потвърдени официално, са на две българки - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева, напомня АФП.
По принципа на географската ротация поста би трябвало да заеме представител на Източна Европа.
Могенс Люкетофт каза, че скоро ще отправи призив заедно със Съвета за сигурност към всички страни членки да отправят кандидатури. След това имената и автобиографиите на кандидатите ще бъдат публикувани, добавя АФП./КЛ/