ЮНЕСКО и Съюзът за Средиземноморието сключиха споразумение за партньорство с цел насърчаване на толерантността и диалога

UN 20:51:01 14-10-2015
NS2050UN.021
ЮНЕСКО - Средиземноморие - партньорство - Ирина Бокова

ЮНЕСКО и Съюзът за Средиземноморието сключиха
споразумение за партньорство с цел насърчаване
на толерантността и диалога


Париж, 14 октомври /БТА/
Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова се срещна днес с генералния секретар на Съюза за Средиземноморието Фасала Сиджилмаси. На срещата в централата на ЮНЕСКО в Париж бе сключено споразумение за партньорство с цел насърчаване на регионална толерантност и диалог, съобщиха от пресслужбата на Съюза за Средиземноморието.
Ирина Бокова заяви, че споразумението е "вдъхновено от идеята, че културното многообразие на средиземноморския регион е ключово за насърчаването на мир, за ускоряването на устойчивото развитие, за поощряването на нова реторика на толерантност и диалог в контекста на нарастващ екстремизъм".
Споразумението е насочено именно към приоритетни области като борбата срещу екстремизма и насърчаването на взаимно уважение сред средиземноморските народи.
ЮНЕСКО и Съюзът за Средиземноморието ще си оказват техническо съдействие и ще участват в съвместни дейности и програми, насочени към областите, които са от общ интерес.
/Любомир Мартинов/


/НС/