Ирина Бокова стана почетен доктор на Женевския университет

UN 14:47:32 10-10-2015
TE1447UN.001
Бокова - Женева - Doctor Honoris causa

Ирина Бокова стана почетен доктор
на Женевския университет


София, 10 октомври / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /

На 9 октомври Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи званието Doctor Honoris causa на Женевския университет като признание за "борбата й за откритост, демокрация и свободен обмен на мнения, опазване на културното наследства, зачитане правата и равенството на жените, уважение на различността и образование срещу антисеметизма".
Отличието й бе връчено от ректора на университета Ив Флюкигер, който заяви: "Чрез диалог, знания, съхраняване и предаване на културата на бъдещите поколения, университетите насърчават свободата на мисълта и търсенето на истината. Те са антитеза на фанатизма, който води до унищожаване на Палмира и застрашава културното наследство".
Ирина Бокова благодари за почетното звание с думите: "Това е признание за моята борба, но тази борба е на ЮНЕСКО, тя е борба за хуманизъм."

Пред присъстващите преподаватели, студенти и дипломати Ирина Бокова изнесе лекция на тема "Правата на човека и предизвикателствата през 21 век", в която тя представи подхода на ЮНЕСКО в борбата срещу насилието и екстремизма. Тя подчерта усилията на Организацията за по-ефективната интеграция на културата и образованието при справянето с кризисни ситуации.


/ТЕ/