Източна Европа трябва да се възползва от възможността да излъчи следващия генерален секретар на ООН, пише "Файненшъл таймс"

UN 20:38:31 29-09-2015
KL2037UN.005
ООН - генерален секретар - в. "Файненшъл таймс"

Източна Европа трябва да се възползва от
възможността да излъчи следващия генерален секретар
на ООН, пише "Файненшъл таймс"


Лондон, 29 септември /БТА/
Източна Европа трябва да се възползва от възможността да излъчи следващия генерален секретар на ООН, пише в статия във "Файненшъл таймс" Дейвид Кларк от "Ръша фаундейшън" (Russia Foundation).
Има прецедент, който е на страната на Източна Европа - принципът, че постът трябва да се заема ротационно между регионите и тази практика бе потвърдена преди две седмици от Общото събрание с резолюция, пише Дейвид Кларк.
Сега сред най-големите пречки за това са в самата Източна Европа, посочва авторът, според когото за да прокара успешно своята кандидатура, всеки регион трябва да застане единно зад кандидатите, способни да спечелят подкрепата на девет от 15-те държави членки на Съвета за сигурност, включително на петте постоянни членки.
"Сред обсъжданите жени от Източна Европа е Ирина Бокова, сегашният ръководител на ЮНЕСКО и бивш министър на външните работи на България. Тя е смятана за фаворит. Българският премиер официално я номинира и подкрепи това лято. За Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия и нейна сънародничка, също се твърди, че храни амбиции, въпреки че й липсва опит в дипломацията и ООН и вероятно ще бъде неприемлива за Русия поради съществуващите санкции на ЕС", се казва в статията. Цитирани са наблюдатели, според които "Бокова е с по-големи шансове да спечели подкрепата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност".
Според Дейвид Кларк, каквито и достойнства да притежава всеки потенциален кандидат, правителствата от Източна Европа трябва да започнат да се обединяват около личността, която според тях е най-вероятно да спечели широка международна подкрепа, ако искат да се възползват от възможността пред тях.
/Владимир Сахатчиев/

/КЛ/