Ирина Бокова: Да дадем шанс на всяко дете да учи

UN 09:53:01 26-09-2015
TE0953UN.001
ЮНЕСКО - Ирина Бокова - Ню Йорк

Ирина Бокова:
Да дадем шанс на всяко дете да учи


София, 26 септември /Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО/

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова представи първия доклад за равенството между половете на Комисията за дигитално развитие на тема "Насилието срещу жени и момичета в кибернетичното пространство" в рамките на70-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Генералният директор на ЮНЕСКО е съпредседател на Комисията заедно с президента на Руанда Пол Кагаме и мексиканския медиен магнат Карлос Слим. Събитието бе организирано на 24 септември съвместно с Международния съюз по далекосъобщения (ITU), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и ООН-Жените.
"Знаем, че съществува разделение по отношение на достъпа до интернет. Благодарение на този доклад става ясно, че момичетата и жените са атакувани "онлайн" и че те се сблъскват с насаждане на омраза, злоупотреба с лични данни, непозволено наблюдение и тормоз", изтъкна Генералният директор на ЮНЕСКО.
Докладът призовава за действия на три нива - превенция, предпазни мерки и санкции.
"Става дума за промяна на дълбоко вкоренени нагласи и норми, за промяна на културата в интернет пространството", заяви Ирина Бокова, като призова да бъдат защитени човешките права и достойнството на всяко момиче и жена.
Същия ден Генералният директор на ЮНЕСКО взе участие и във форума "Децата и целите за устойчиво развитие: да дадем шанс на всяко дете", организиран в Централата на ООН от Световната фондация за децата в сътрудничество с Ментор Интернешънъл и Мисията на Швеция към ООН. "Връзката между добруването на децата и целите за устойчиво развитие е пределно ясна. Пътешествието започва от учебната скамейка и трябва да включва мощно партньорство за иновации между правителствата, гражданското общество и частния сектор", заяви Генералният директор. Тя посочи, че фокусът трябва да е върху най-уязвимите - 58-те милиона деца в зоните на конфликт, останали извън училище, и особено върху момичетата по света.
"Трябва да направим всичко, за да ги подкрепим - това е от ключово значение за успеха на всички усилия. Символът на целите за устойчиво развитие трябва да е младо момиче в училище, в пълна сигурност, неомъжено, способно да върви към мечтите си", посочи Ирина Бокова.
Във форума взеха участие също кралицата на Швеция Силвия, бившата първа дама на ЮАР и Мозамбик Граса Машел, първата дама на Руанда Жанет Кагаме, заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон, нобеловият лауреат за мир Каилаш Сатиарти, професор Джефри Сакс, актрисата Ума Търман, както и редица частни компания, като "Ериксон".

/ТЕ/