Генералният директор на ЮНЕСКО призова за общи действия за опазване на културното наследство

Генералният директор на ЮНЕСКО  призова за общи действия за  опазване на културното наследство

UN 14:47:01 25-09-2015
TE1447UN.001
Бокова - Ню Йорк - културно наследство

Генералният директор на ЮНЕСКО
призова за общи действия за
опазване на културното наследство


София, 25 септември / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /

Заедно с Ирак, Йордания, Египет и Австралия генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за обединяване на усилията за опазване на културното наследство по време на конференция на високо равнище в Ню Йорк. Конференцията, посветена на опазването на културното наследство в страни в конфликт, се състоя вчера в рамките на 70-та Сесия на Общото събрание на ООН по инициатива на паназиатската организация Азиатско общество, Коалиция Антики и Института за Близкия изток. В нея взеха също участие министрите на външните работи на Ирак Ибрахим ал Джафари, на Йорданияи Насър Джудех, на Австралия Джули Бишоп.

"Културата е подложена на атаки точно заради това, което тя представлява за народите на Ирак, Сирия и региона - тя е визия за човечеството, обединено около многообразието ", заяви Ирина Бокова.

Генералният директор подчерта, че опазването на културното наследство и борбата с незаконния трафик на културни ценности са в основата на Конвенциите на ЮНЕСКО за култура, и са неизменна част от цялостната дейност на Организацията, особено в годината, когато се отбелязва нейната 70-та годишнина.
Ирина Бокова се спря на усилията на ЮНЕСКО за намаляване на риска от разрушаване и грабеж чрез мониторинг, изграждане на способности, документиране на престъпленията, противопоставяне на пропагандата на омраза и нетърпимост с помощта на социалните мрежи.
"Тези атаки са атаки срещу хората, срещу тяхната идентичност, срещу техните права. Трябва да сме единни в борбата за опазване на културното наследство за бъдещите поколения и за изграждане на стабилни и справедливи общества", изтъкна Ирина Бокова.


/ТЕ/