Ирина Бокова ще обяви Теодосий Спасов за "АРТИСТ НА ЮНЕСКО ЗА МИР" утре на специална церемония в София

Ирина Бокова ще обяви Теодосий Спасов  за "АРТИСТ НА ЮНЕСКО ЗА МИР" утре  на специална церемония в София

UN 12:04:01 15-09-2015
TE1204UN.001
Бокова - Теодосий Спасов

Ирина Бокова ще обяви Теодосий Спасов
за "АРТИСТ НА ЮНЕСКО ЗА МИР" утре
на специална церемония в София


София, 15 септември / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще обяви утре, 16 септември 2015 г., българския музикант Теодосий Спасов за "Артист на ЮНЕСКО за мир" на церемония в Министерството на външните работи.
По този повод ЮНЕСКО разпространи следното съобщение за медиите:
Роден през 1961 г. в град Исперих, Теодосий Спасов е международно признат композитор и виртуозен музикант. Той е новатор в областта на музикалното изкуство. Създава музика за кавал, която е смесица от джаз, фолклор и класическа музика. Неговите композиции включват симфонични творби, както и музика за филми и изпълнения за кавал.
Теодосий Спасов официално става "Артист на ЮНЕСКО за мир" като признание за "неговия талант, новаторство в създаването на уникален музикален стил и виртуозни изпълнения на сцената, заради ангажираността му да разпространява музиката като сила, спомагаща за диалога между народите, културите и обществата, а също и заради неговата дълбока привързаност към идеалите и целите на Организацията".
Теодосий Спасов е свирил със симфонични оркестри и музикални състави както в България, така и в много други държави по света. Издал е над 30 албума, някои от които солови. Носител е на множество награди и отличия в родната си страна и в чужбина, сред които наградата "Златен век" - най-високото отличие на Министерство на културата. Теодосий Спасов е и носител на награда "Грами" заедно с Мистерията на българските гласове.
Артистите на ЮНЕСКО за мир са международно признати личности, които използват своето влияние, харизма и престиж за популяризирането на посланията и програмите на Организацията.
/ТЕ/