Постигането на мир и ролята на младежта са в центъра на посещението на Ирина Бокова в Йордания

Постигането на мир и ролята на младежта са в центъра на посещението на  Ирина Бокова в Йордания

UN 12:23:01 21-08-2015
TE1224UN.001
ЮНЕСКО - Йордания - Бокова

Постигането на мир и ролята на
младежта са в центъра на посещението
на Ирина Бокова в Йордания


София, 21 август / Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО /

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пристигна днес в Йордания, за да участва в откриването на Глобалния форум за младежта, мира и сигурността, чийто домакин е Хашемитското кралство и на който ще присъстват престолонаследникът принц Хюсеин бин Абдула Втори и вицепремиерът и министър на външните работи на Йордания Насър Джудех.
Глобалният форум ще очертае новия световен дневен ред за младежта, мира и сигурността. Той ще продължи усилията в тази посока, започнали с дебатите по темата по време на Йорданското председателство на Съвета за сигурност на ООН през април 2015 г.
На този първи по рода си форум ще се съберат представители на младежки, неправителствени организации, на правителства и организации от системата на ООН, за да изработят пътна карта за предотвратяване, в сътрудничество с младите хора, на конфликти, и за противодействие на войнстващия екстремизъм и изграждане на траен мир.
В рамките на Глобалния форум Генералният директор на ЮНЕСКО ще говори и на събитие на високо равнище, свързано с продължаващото унищожаване на културното наследство в Близкия изток. В събитието, организирано от министъра на външните работи на Йордания, ще вземат участие външни министри и високопоставени представители на ООН, които ще обсъдят заплахите от войнстващия екстремизъм и културното прочистване.
Генералният директор Ирина Бокова ще има и двустранна среща с вицепремиера и министър на външните работи на Йордания Насър Джудех.

/ТЕ/