Лондон разчита следващият генерален секретар на ООН да е жена, заяви британският посланик в световната организация

UN 11:17:31 11-08-2015
MI1117UN.009
ООН - генерален секретар - Великобритания - мнение

Лондон разчита следващият генерален секретар на ООН
да е жена, заяви британският посланик
в световната организация


ООН, 11 август /БТА/
Великобритания се надява следващият генерален секретар на ООН да е жена. Това заяви пред ТАСС британският посланик в ООН Матю Райкрофт, предаде агенцията.
Дипломатът впрочем отбеляза, че професионалните качества на кандидата ще са най-важни при избора и Лондон би предпочел представителка на нежния пол само "при равни други условия".
Райкрофт припомни, че веднага щом пое поста си в ООН на 25 април т. г., той обяви "британската инициатива за усъвършенстване на изборната процедура и назначаването на генерален секретар". "Бихме желали да има повече прозрачност, повече структурираност и всестранно участие в процеса", посочи той.
"Освен това смятаме, че при равни други условия е дошло времето жена да оглави ООН, искаме яснота по крайния срок за подаване на заявки и ясни критерии в изискванията към кандидатите за поста. Искаме също всички членки на ООН и неправителствените организации да имат възможност да се запознаят с кандидатите на заседание на Съвета за сигурност. С тези стъпки би могло да съдействаме за избирането на най-достоен кандидат за един от най-важните постове в света", добави британският посланик в ООН.
Пълномощията на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изтичат на 31 декември 2016 г. и правилата не допускат той да се кандидатира за трети петгодишен мандат. Официално предизборната кампания ще започне едва след година. С оглед постигане на максимална безпристрастност не е прието постът да бъде заеман от представител на страна измежду петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Обединеното кралство, САЩ или Франция, напомня ТАСС.
Никой от осемте генерални секретари на ООН не е бил представител на източноевропейска държава. Освен това, всички те са били мъже. Според мнозина наблюдатели, това дава шансове за успех на българката Ирина Бокова, в момента изпълнителен директор на ЮНЕСКО, допълва агенцията.
/Андрей Шарков/
/МИМ/