Принципна договореност: средновековната част на Фамагуста да бъде обявена за паметник на културата от ЮНЕСКО

UN 08:36:01 06-08-2015
RA0836UN.002
Кипър - ЮНЕСКО

Принципна договореност: средновековната
част на Фамагуста да бъде обявена за паметник
на културата от ЮНЕСКО


Никозия, 6 август /БТА/
Средновековната част на намиращия се в турската част на Кипър град Фамагуста да бъде обявена от ЮНЕСКО за паметник на културата.
Приниципна договореност за това е била постигната между президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, предаде агенция АНА-МПА.
За тази договореност е бил информиран и специалният представител на ООН за Кипър Еспен Барт Айде. Двете общности на острова са готови да подемат и конкретна инициатива в тази посока.
Тази договореност между лидерите в Кипър идва в момент, когато се възродиха надеждите за обединение на етнически разделения остров.
Кипърският президент и водачът на кипърските турци са единодушни, че археологическите райони на цялата територия на Кипър трябва да бъдат със специален статут, който да е от компетенцията на бъдещото федерално правителство на острова.
Старата част на град Фамагуста е район с особена културна и историческа стойност, тъй като включва храмове, джамии и паметници от Венецианското владичество. Фамагуста е известна като града с 365 църкви, по една за всеки ден от годината. /Николай Костов/
/РА/