Сръбски вестници коментират искането на Косово да стане член на ЮНЕСКО

UN 09:36:01 30-07-2015
ML0935UN.009
Сърбия - печат

Сръбски вестници коментират
искането на Косово да стане член
на ЮНЕСКО


Белград, 30 юли /БТА/
Евентуалното членство на Косово в ЮНЕСКО не би променило статута на сръбското културно наследство в този район, тъй като правно то е собственост на Сръбската православна църква, пише белградският вестник "Политика". На Сърбия предстои дипломатическа борба, за да осигури прецизна формулировка, с която да се уточни, че става дума за сръбско православно културно наследство, обяснява Дарко Танаскович, посланик на Сърбия в ЮНЕСКО, ситуацията, в която се оказа Белград след дипломатическата офанзива на Прищина, насочена към стол в тази организация на ООН.
"Политика" отбелязва, че официален Белград вече е започнал дипломатическа контраофанзива, опитвайки се да убеди членките на ЮНЕСКО да не гласуват за искането на Прищина.
Ако Косово получи необходимия брой гласове, няма правни пречки да бъде прието в тази организация, посочва Танаскович пред агенция Бета.
Вестник "Вечерне новости" коментира, че дори с мнозинство от гласовете Косово да стане член на ЮНЕСКО, официалното му приемане би могло да бъде блокирано от сръбските депутати в Прищина. За да стане някой член на ЮНЕСКО, е необходимо да ратифицира устава на тази организация, а според конституцията на Косово тази процедура изисква мнозинство от гласовете на сръбските депутати, пише "Вечерне новости".
Това конституционно задължение бе изтъкнато от Европейското движение на сърбите от Грачаница, чийто председател Рада Трайкович каза, че ратификацията на евентуално споразумение с ЮНЕСКО без мнозинството на гласовете на депутатите от малцинствените общности би било директно нарушаване на косовската конституция.
/Светла Митева/
/МЛ/