В Париж беше открит Международен младежки форум "Срещи на Голяма Европа"

UN 13:50:01 27-07-2015
MI1350UN.014
Франция - ЮНЕСКО - младежки форум

В Париж беше открит
Международен младежки форум
"Срещи на Голяма Европа"


Париж, 27 юли /БТА/
Във френската столица днес беше открит Международният младежки форум "Срещи на Голяма Европа", посветен на 70-ата годишнина от края на Втората световна война и перспективите за укрепване на мира, съобщи ТАСС.
От името на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) делегатите приветства заместник генералният директор на организацията Нада ал Нашиф. Тя определи форума като "забележителна инициатива, която ще спомогне за взаимодействието на младежта за укрепване на мира и развитие на международното партньорство". Ал Нашиф увери, че ЮНЕСКО, която е създадена малко след края на войната и се готви да отбележи своята 70-годишнина - ще обръща сериозно внимание на проблемите на младежта и ролята й за развиването на международния диалог.
"Надяваме се форумът за разкрие нови хоризонти. Срещата ни е посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война и укрепването на мира в Европа", отбеляза Лара Каут, председателката на Асоциацията на младежта за Голяма Европа.
В дискусиите на форума, състоящ се в парижката централа на ЮНЕСКО, наред със студенти и преподаватели от водещи европейски университети и млади специалисти в различни сфери на знанието, ще участват и известни законодатели, представители на науката и бизнеса, издатели, публицисти. Те ще обсъждат преди всичко съвременните проблеми на сигурността в Голяма Европа и ролята на младежката гражданска дипломация за тяхното решаване, казаха от организационния комитет на форума.
Отделна дискусия на кръгла маса ще е посветена на "креативната икономика, нововъведенията, перспективите за взаимноизгодни делови връзки" на европейския континент. В работни секции ще се обсъждат конкретни проекти за "съвместни младежки инициативи, предназначени да съдействат за развитието на диалога, разширяването на младежката активност на континента и за подобряването на руско-европейските отношения".
Младежкият форум ще продължи до 1 август.
/Десислава Иванова/
/МИМ/