Сръбски вестник опровергава информация, че Косово е внесло кандидатурата си за членство в ЮНЕСКО

UN 09:36:31 24-07-2015
ML0937UN.009
Сърбия - печат

Сръбски вестник опровергава
информация, че Косово е внесло
кандидатурата си за членство в ЮНЕСКО


Белград, 24 юли /БТА/
В секретариата на ЮНЕСКО не е получавано искане от Косово да стане член на организацията, пише белградският в. "Вечерне новости", позовавайки се на информация от централата на ЮНЕСКО.
Още преди седмица Прищина обяви, че е изпратила такава молба, припомня вестникът. Заради това намерение на косовските власти сръбската дипломация бе "вдигната на крака" през последните дни и се опита за да убеди страните, които още не са решили дали да подкрепят Прищина, все пак да гласуват "против".
Сърбия иска да попречи на членството на Косово в ЮНЕСКО, тъй като приемането му в организацията ще означава, че всички сръбски паметници на културата, които са под защитата на ЮНЕСКО, ще бъдат "приписани" на Прищина, посочва вестникът.
Математиката този път не е в полза на Белград, тъй като от 58 членки на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО 33 са признали независимостта на Косово. Правилата са такива, че е достатъчно обикновено мнозинство, за да може искането на Прищина за членство да стигне до Генералната конференция на ЮНЕСКО в средата на ноември.
Сърбия няма свой представител в Изпълнителния съвет, който ще заседава през октомври, а в него участват държави като Албания, Австрия, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, които са признали косовската независимост, отбелязва "Вечерне новости".
Ако косовското искане пристигне в Париж, а генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова го препрати на Изпълнителния съвет, достатъчно ще бъде една или две членки на съвета да поискат косовската кандидатура да бъде включена в дневния ред и да бъде гласувана на заседанието.
Следващата крачка е конференцията, а според сметките на Прищина от 195 нейни членки 11 са признали Косово, допълва вестникът.
/Галя Гергова/
/МЛ/