Ирина Бокова призова Индия да разследва задълбочено смъртта на журналист, който работел по голяма корупционна афера

UN 19:06:01 17-07-2015
KL1849UN.002 19:06
ЮНЕСКО - Ирина Бокова - Индия - журналист - разследване

Ирина Бокова призова Индия да разследва задълбочено смъртта на журналист, който работел по
голяма корупционна афера


Париж, 17 юли /БТА/
Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова призова днес Индия да проведе задълбочено разследване на смъртта на журналист, който работел по голяма корупционна афера, предаде Франс прес.
"От основно значение за правовата държава и за правото на всяко общество да бъде информирано е властите да направят всичко възможно, за да изяснят обстоятелствата около смъртта на Акшай Сингх", каза Бокова в комюнике.
Сингх разследвал голяма корупционна афера в централния индийски щат Мадхия Прадеш, известна като "Скандалът Вияпам". Кореспондент на информационната телевизия "Аадж Так", той починал на 4 юли.
Според лекари причина за смъртта на 38-годишния мъж е сърдечна криза. Индийски медии обаче поставиха тази версия под съмнение.
На Сингх му станало лошо, докато интервюирал родителите на замесена в аферата млада жена, чието тяло било намерено на железопътна линия преди две години. Според полицията тя се е самоубила, но бащата и майката твърдят, че дъщеря им е била удушена.
Хиляди хора са заподозрени във връзка със скандала, че са дали подкупи на чиновници и политици в Мадхия Прадеш, за да получат пост в държавната администрация или да си осигурят обучение. Над 40 души, имащи отношение към аферата - както заподозрени, така и свидетели - са починали през последните две години.
Миналата седмица Върховният съд на Индия постанови да бъде започнато федерално разследване на скандала и на смъртта на въвлечени в него хора.
/НС/


/КЛ/